La companyia teatral La Fura dels Baus va inaugurar ahir la seva Fundació Èpica, una entitat sense ànim de lucre que neix com a espai d'aprenentatge multidisciplinari al voltant de les arts escèniques, establint una relació entre humanitats, art, ciència i tecnologia. La fundació, que té la seva seu a l'antiga Fàbrica de Mobles Rojas de Badalona, tindrà la missió d'impulsar projectes relacionats amb aquestes àrees d'acció i servirà com a laboratori d'aprenentatge i divulgació.

A més, comptarà amb un «comitè de savis» que vigilarà que els seus propòsits «tinguin èxit», entre ells Joan Francesc Marco, gestor cultural i exdirector del Liceu; Paco Moreno, director de l'àrea de Ciència i Transferència Tecnològica de la Fundació Botín; i Daria Tataj, assessora de la Comissió Europea d'Innovació.

El president de la Fundació Èpica i director artístic de La Fura dels Baus des del 1980, Pep Gatell, va destacar que la idea de construir la fundació va néixer «quan ens van començar a preguntar sobre la metodologia del nostre treball, que es basa a creuar talents i treballar amb gent que sap més que tu per crear coses noves». Gatell va remarcar que aquesta és la idea que persegueix Èpica, «hibridar ciència, tecnologia i humanitats», una idea que, segons el president de la fundació, «ja es va veure en el Renaixement, quan astrònoms, matemàtics i científics es reunien als tallers dels pintors i escultors», un fet que, segons el seu parer, «va canviar la manera de veure el món».

La fundació col·labora amb deu centres d'investigació de Barcelona per «plantejar nous reptes d'investigació sobre el procés de creació, les dinàmiques de grup i les reaccions del públic». Alguns dels centres són l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia (IN2UB), el Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, el departament d'R+D de Mugaritz i la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB-UPC).

Un projecte d'inserció

Les tres potes sobre les quals treballarà la fundació són, en paraules del seu president, la inserció laboral dels joves en risc d'exclusió laboral, la creació d'un laboratori i centre de referència per als centres d'investigació i les companyies artístiques, i la transferència del coneixement generat en aquest marc a la societat.

Concretament, el projecte d'inserció laboral juvenil es va iniciar el 2017 amb el nom «Èpica i Singular», i va oferir als participants des de tallers sobre muntatge d'estructures industrials fins a d'altres de treballs en altura, aconseguint la inserció del 60% dels joves i la tornada als estudis del 20%.

L'objectiu final del projecte Èpica, segons Gatell, és ser «un centre de referència internacional, però també molt local», i «anar sumant talent dins de la companyia».