El Papa Francesc va demanar als bisbes d'Estats Units un canvi «clar i decidit» davant l'actitud d'encobriment de casos d'abusos sexuals que, segons adverteix, han fet que «la credibilitat de l'Església s'hagi vist fortament qüestionada i debilitada». Pel Pontífex, «la voluntat de voler dissimular i amagar-los» va generar inseguretat, desconfiança i desprotecció en els fidels.

«L'actitud d'encobriment, com sabem, lluny d'ajudar a resoldre els conflictes, va permetre que els mateixos es perpetuessin i ferissin més profundament l'entramat de relacions que avui estem cridats a guarir i recompondre», va declarar el papa Francesc.

En una carta adreçada al president de la Conferència Episcopal nord-americana, Daniel DiNardo, demanava als bisbes d'aquest país que adoptessin una nova mentalitat en la manera d'exercir l'autoritat davant la «ferida a la credibilitat». La missiva va ser publicada aquest dijous passat per l'oficina de premsa del Vaticà, però està datada de l'1 de gener.

A la carta, el Papa s'excusava per no poder assistir als exercicis espirituals que la Conferència Episcopal dels Estats Units duu a terme fins al 8 de gener, adduint «problemes de logística».

El Papa no va esmentar el cas de l'excardenal americà Theodore McCarrick, ni tampoc l'informe de la Cort Suprema de Pennsilvània, que va revelar que més de 300 sacerdots van abusar de nens durant les últimes set dècades.

En canvi, sí que va manifestar la seva preocupació, ja que són «temps tempestuosos» per la vida de tantes víctimes «que van patir en la seva carn l'abús de poder, de consciència i sexual per part de ministres ordenats, consagrats i fidels laics».