La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha demanat «defensar» la llibertat de creences i de culte davant dels «populismes i extremismes ideològics» en una societat espanyola caracteritzada per la «diversitat», on les religions minoritàries han passat de representar un 1,7% de la població el 2006 a un 3,8% el 2018.

Així ho va reclamar Delgado durant la inauguració de les jornades Constitució i diversitat religiosa, en el marc de les celebracions pels 40 anys de la Constitució espanyola.

«És cert que la diversitat religiosa i cultural ha generat un debat sobre la nostra identitat com a societat, però això no ha de significar que tornem a plantejaments retrògrads que semblaven superats en la pròpia elaboració de la Constitució de 1978. Assistim a un debat en el qual hem de defensar, enfront de populismes i extremismes ideològics, la llibertat d'expressió, la llibertat de consciència i de culte», va destacar Delgado.

La ministra va fer un repàs a les xifres de la realitat religiosa d'Espanya. Així, va precisar que al registre del Ministeri de Justícia hi ha inscrites un total de 19.000 entitats religioses, de les quals 13.600 són catòliques (el 71,6%) i les 5.400 restants, d'altres confessions com a evangèlics, jueus, musulmans, ortodoxos, budistes, testimonis de Jehovà o mormons, entre altres.

«Això reflecteix una pluralitat i una heterogeneïtat en les creences. Vivim en un món globalitzat i a Espanya s'ha constatat un increment d'altres confessions», va indicar Delgado. Així, les religions minoritàries a Espanya han passat de representar un 1,7% de la població el 2006 a un 3,8% el 2018, la qual cosa suposa un augment de més de dos punts en 12 anys.