Cinquanta empreses biotecnològiques i farmacèutiques desenvolupen a Catalunya investigacions oncològiques i situen la comunitat al mapa internacional d'elaboració de fàrmacs contra aquesta malaltia, segons la fundació Biocat. D'aquestes empreses, 16 han estat creades per investigadors d'alguns dels 14 centres d'investigació catalans amb activitat oncològica, com el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) o l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

Els seus investigadors publiquen cada any uns 600 articles científics sobre oncologia i els centres participen en general en uns 3.400 assajos clínics, el 37,6% d'ells relacionats amb el càncer, segons dades del Portal bibliomètric de la BioRegió de Catalunya impulsat per Biocat. L'organisme atribueix l'alt nivell d'assajos a «la qualitat, la seguretat i el reclutament ràpid de pacients» i als «costos, molt inferiors al d'altres regions d'Europa i els Estats Units».

Com a exemple, l'hospital Vall d'Hebron, un dels més actius d'Europa en assajos clínics, va reclutar el 2017 més de 1.000 pacients per a estudis en oncologia. A més, quatre dels 18 fàrmacs en desenvolupament d'empreses catalanes estan relacionats amb la investigació oncològica.

Biocat és una una fundació publicoprivada que coordina i promou el sector de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya, i pretén dinamitzar i donar suport als agents públics i privats que formen part de la BioRegió, el clúster de les biociències de Catalunya.