La Jonquera rememora els 80 anys de l'exili republicà amb una mostra de 80 fotografies publicades per agències internacionals, i que s'exposen al Museu del Memorial de l'Exili (MUME).

Es tracta d'un recull d'instantànies que expliquen els primers dies de la marxa de republicans a la Catalunya del Nord, un cop va caure Barcelona.

A nation in retreat es va inaugurar ahir amb la presència de la consellera de Justícia, Ester Capella, que va lamentar que «Catalunya no es deslliura» de l'exili. Just després d'obrir la mostra al públic, Capella va caminar per l'antiga N-II, per on van passar 200.000 persones que fugien del franquisme, i va descobrir un monòlit en record a tots ells amb l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez.

El MUME va estrenar ahir una nova exposició en record de l'exili republicà. El museu, que també celebra el desè aniversari, exhibeix un fons d'instantànies del fons del comissari de l'exposició, Eric Forcada.

L'objectiu de la mostra és explicar la mirada que diferents agències tenien de l'exili, a més de veure els diversos moments de la fugida per part dels republicans que marxaven cap a la Catalunya del Nord. «Es tracta de fer un repàs cronològic dels primers dies i l'obertura de la frontera el 29 de gener del 1939», explica Forcada.

En aquest sentit, el comissari destaca que quan Franco entra a Barcelona i fins el dia que l'estat francès aixeca les barreres, la fugida era «minsa». A partir d'aquell moment hi ha un èxode massiu, una «catàstrofe humanitària que queda retratada», concreta Forcada.

L'exposició pretén també fer una «crítica» a les fronteres. Malgrat que Forcada reconeix que «va tenir una utilitat» en el moment de l'exili per part dels republicans, el comissari es pregunta si realment han fet algun bé a la societat.

«Cal reflexionar millor de la seva necessitat i crec que hem de superar aquesta realitat treballant conjuntament. Si hi va haver aquesta misèria a Espanya va ser també per culpa de les fronteres», va opinar Forcada.

A nation in retreat serveix també per commemorar els deu anys del Museu Memorial de l'Exili. Una dècada de vida que Capella va qualificar d'«orgull» per a la ciutadania.

Des de la seva inauguració, pel MUME hi han passat més de 165.000 visitants, bona part d'ells han estat alumnes de secundària. Precisament la col·laboració amb centres formatius és un dels aspectes «clau» per a l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez.

En aquest sentit, va destacar la col·laboració amb la Universitat de Girona (UdG) i la Càtedra Walter Benjamin.

L'equipament ha rebut més d'una vuitantena d'exposicions relacionades amb l'exili durant els deu anys de vida.