25 de febrer de 2019
25.02.2019
Diari de Girona

Més de 2.000 científics analitzaran el declivi dels mamífers marins

?Els investigadors es reuniran en el Primer Congrés Mundial d'aquests tipus d'animals, que se celebrarà a Barcelona el desembre vinent

24.02.2019 | 23:32
Més de 2.000 científics analitzaran el declivi dels mamífers marins

Més de 2.000 científics d'arreu del món participaran en el Primer Congrés Mundial de Mamífers Marins (World Marine Mammal Conference -WMMC 2019), que se celebrarà a Barcelona del 9 al 12 de desembre d'aquest any per debatre sobre la disminució alarmant d'aquestes espècies.

El congrés mundial és una iniciativa de la Societat Americana de Mamífers Marins-SMM (Society for Marine Mammalogy) i de la Societat Europea de Cetacis - ECS (European Cetacean Society) i estarà co-organitzat per l'associació mediambiental marina SUBMON i la Universitat de Barcelona (UB).

Amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica, el congrés se celebrarà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), on els científics abordaran les últimes novetats en investigació, analitzaran els creixents impactes ambientals i debatran sobre les noves estratègies de conservació d'aquests animals. 

En especial, segons han explicat els copresidents del comitè organitzador Manel Gazo, professor de biologia animal a la UB, i Carla Chicote, enginyera agrònoma i sòcia de SUBMON, els científics participants abordaran possibles solucions per intentar revertir la regressió dels mamífers marins.

 Segons els organitzadors, especialment les poblacions de dofí mular han disminuït un 30% en els últims anys al Mediterrani i la foca mediterrània pràcticament ha desaparegut en la seva totalitat. Algunes espècies de marsopes, com per exemple la vaqueta, estan en greu perill d'extinció i es preveu que les poblacions d'os polar es redueixin un 30% cap al 2050.

La Llista Vermella d'espècies amenaçades realitzada per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN) ha catalogat que un 32% de les espècies de mamífers marins es troben en una situació de vulnerabilitat, perill crític o directament en perill d'extinció.

És per això que els impulsors d'aquesta iniciativa esperen que el congrés serveixi de fòrum per a científics, conservacionistes, responsables polítics, educadors, estudiants i gestors de fauna i àrees marines protegides de tots els continents per tal de crear consorcis internacionals en el camp de la investigació i conservació sobre mamífers marins.

El congrés acollirà més de 600 presentacions orals en quatre sessions paral·leles i prop d'un miler de pòsters científics, que s'estructuraran en diverses temàtiques: des dels hàbitats i ecologia de les espècies de mamífers marins fins a l'acústica, l'ecologia polar, la toxicologia, les noves tecnologies o les interaccions pesqueres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook