Més de 2.000 científics d'arreu del món participaran en el Primer Congrés Mundial de Mamífers Marins (World Marine Mammal Conference -WMMC 2019), que se celebrarà a Barcelona del 9 al 12 de desembre d'aquest any per debatre sobre la disminució alarmant d'aquestes espècies.

El congrés mundial és una iniciativa de la Societat Americana de Mamífers Marins-SMM (Society for Marine Mammalogy) i de la Societat Europea de Cetacis - ECS (European Cetacean Society) i estarà co-organitzat per l'associació mediambiental marina SUBMON i la Universitat de Barcelona (UB).

Amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica, el congrés se celebrarà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), on els científics abordaran les últimes novetats en investigació, analitzaran els creixents impactes ambientals i debatran sobre les noves estratègies de conservació d'aquests animals.

En especial, segons han explicat els copresidents del comitè organitzador Manel Gazo, professor de biologia animal a la UB, i Carla Chicote, enginyera agrònoma i sòcia de SUBMON, els científics participants abordaran possibles solucions per intentar revertir la regressió dels mamífers marins.

Segons els organitzadors, especialment les poblacions de dofí mular han disminuït un 30% en els últims anys al Mediterrani i la foca mediterrània pràcticament ha desaparegut en la seva totalitat. Algunes espècies de marsopes, com per exemple la vaqueta, estan en greu perill d'extinció i es preveu que les poblacions d'os polar es redueixin un 30% cap al 2050.

La Llista Vermella d'espècies amenaçades realitzada per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN) ha catalogat que un 32% de les espècies de mamífers marins es troben en una situació de vulnerabilitat, perill crític o directament en perill d'extinció.

És per això que els impulsors d'aquesta iniciativa esperen que el congrés serveixi de fòrum per a científics, conservacionistes, responsables polítics, educadors, estudiants i gestors de fauna i àrees marines protegides de tots els continents per tal de crear consorcis internacionals en el camp de la investigació i conservació sobre mamífers marins.

El congrés acollirà més de 600 presentacions orals en quatre sessions paral·leles i prop d'un miler de pòsters científics, que s'estructuraran en diverses temàtiques: des dels hàbitats i ecologia de les espècies de mamífers marins fins a l'acústica, l'ecologia polar, la toxicologia, les noves tecnologies o les interaccions pesqueres.