Després de més de tres anys demanant que sigui compatible el cobrament de les pensions de jubilació amb la percepció dels drets d'autor, la justícia ha donat «plenament» la raó a l'escriptor Javier Reverte, i no només li reconeix que això no és incompatible, sinó que obliga la Seguretat Social a retornar-li els 150.000 euros de la multa que li va imposar.

Segons ha confirmat l'escriptor madrileny (1944), un jutjat del social li ha donat la «raó plenament» a la denúncia que va fer fa tres anys després que la Seguretat Social li demanéss el pagament d'una multa de 150.000 euros per considerar que era incompatible continuar amb la seva tasca com a escriptor mentre que cobrava la pensió que li corresponia per haver treballat més de 40 anys com a periodista.

«He tingut tres anys i escaig aquesta espècie de llosa al cap que no em deixava escriure tranquil, he hagut de vendre un pis que era per als meus fills, en fi, un seguit de coses que no són agradables i sobretot quan saps que és per una injustícia absoluta. Que prohibeixin a un espanyol del segle XXI escriure llibres perquè li treuen la pensió em sembla un delicte i per fi s'està veient la llum i els tribunals estan cooperant bé, i crec que cada vegada més cal creure en la justícia», ha dit l'autor d'obres com El sueño de África.

Però per al madrileny, més enllà que reconeguin aquesta compatibilitat, l'«essencial» és que l'actual llei -el Reial decret llei 26/2018 que planteja un 40% dels 75 punts de l'Estatut de l'Artista i que serà aprovat previsiblement en l'últim consell de ministres del govern socialista- «no preveu en absolut» la devolució dels diners que «estan pagant per la penalització».

Actualment, Reverte estava pagant 2.000 euros al mes ja que va acceptar assumir a terminis el pagament dels 121.000 de penalització. «Vaig acceptar pagar-lo a terminis perquè era més fàcil, he hagut de vendre una casa i no tenia aquests diners per pagar-ho de cop i a sobre m'havien tret 33.000 euros de pensió de tot un any, o sigui un total de 150.000 euros. Els escriptors no som gent rica, no arribem a aquestes quantitats tan insòlites», explica. Segons ha explicat, ara està a l'espera que passin cinc dies, els que té la Seguretat Social per recórrer aquesta sentència: «Però seria absurd si estan preparant una llei que acaba amb aquesta injustícia que recorrin contra mi».

Reverte, membre de la plataforma Seguir Creando -formada per autors jubilats que reclamen el dret a seguir cobrant la seva pensió i cobrar els drets d'autor per la seva feina- ha recordat el seu company i amic Antonio Fraguas Forges, que va ser penalitzat també amb el pagament de 160.000 euros per aquest mateix assumpte per tractar-se d'un autor «amb 79 anys cotitzats», segons afirmava ell mateix abans de morir fa tot just un any.

«És una pena -ha conclòs- que no ho hagi viscut, la família ho està pagant i ara té on agafar-se perquè tenen aquesta sentència».