El papa Francesc ha enviat aquesta setmana un missatge en vídeo als participants del VII Congrés Mundial contra la Pena de Mort, que s'ha celebrat entre el 26 de febrer i l'1 de març a Brussel·les, en el qual anima a abolir aquesta pràctica a tot el món. «La dignitat de la persona no es perd tot i que s'hagi comès el pitjor dels crims», ha advertit el pontífex.

En aquest sentit, Francesc ha qualificat les accions per acabar amb la pena de mort com una «valenta afirmació del principi de la dignitat de la persona humana i de la convicció que el gènere humà pugui afrontar el crim, com també rebutjar el mal, oferint al condemnat la possibilitat i el temps de reparar el mal comès, pensar sobre la seva acció i poder així canviar de vida, almenys interiorment».

A més, el Papa assegura que l'Església sempre ha defensat la vida i que la seva visió sobre la pena de mort ha madurat. En aquest sentit, recorda que ha volgut que en el Catecisme de l'Església Catòlica fos modificat aquest punt. «Durant molt de temps es va tenir en compte la pena de mort com una resposta adequada a la gravetat d'alguns delictes i també per tutelar el bé comú», recorda Francesc. No obstant això, considera que «la dignitat de la persona no es perd tot i que hagi comès el pitjor dels crims». «A ningú se li pot treure la vida i privar-lo de l'oportunitat de poder abraçar de nou la comunitat a la qual ha ferit i ha fet patir», afegeix.

Per això, Francesc convida els governants i a tots aquells que tenen responsabilitats als seus països perquè es facin els passos necessaris cap a l'abolició total de la pena de mort. «A les nostres mans està reconèixer en cada persona la seva dignitat i treballar perquè no s'eliminin més vides, sinó que es guanyin per al bé de tota la societat», recalca.

En l'opinió del pontífex, tant per a creients o no creients, cada vida és un bé i la seva dignitat ha de ser custodiada sense excepcions. En definitiva, considera que la pena capital suposa una «greu vulneració» del dret a la vida que té tota persona.

Francesc reconeix que les societats i comunitats humanes han d'enfrontar-se sovint a «delictes gravíssims» que atempten contra el bé comú i la seguretat de les persones, però precisa que avui dia hi ha altres mitjans per expiar el mal causat, i els sistemes de detenció són cada vegada més eficaços per tal de protegir la societat del mal que poden ocasionar algunes persones.

La possibilitat de penedir-se

«D'altra banda, no es pot abandonar mai la convicció d'oferir fins i tot al culpable de crims la possibilitat de penedir-se», considera el pontífex. Finalment, Francesc destaca que cada vegada hi ha més països que aposten per la vida i no utilitzen més la pena de mort, o l'han eliminat completament de la seva legislació penal.