L'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) ha descrit l'impacte de l'envelliment en el fetge, tant en persones sanes com en el context de malalties hepàtiques. En tres articles publicats a revistes del sector, els investigadors demostren que l'envelliment agreuja les malalties hepàtiques i que la resposta als tractaments no és igual en persones grans que en joves.

El cap del grup Biologia Vascular Hepàtica de l'IDIBAPS, Jordi Gracia-Sancho, destaca la rellevància d'aquests resultats per trobar dianes terapèutiques per a malalties com la cirrosi, després de tres dècades d'investigació amb models animals joves en què cap de les teràpies ha tingut resultats eficaços. «En canvi, si ens plantegem models preclínics més similars a la pràctica real, és a dir, envellits, probablement desenvoluparem dianes terapèutiques que s'aproximaran més al pacient que va a l'hospital», afirma. «Els tractaments s'haurien de desenvolupar tenint en compte l'edat dels pacients», assenyala Gracia-Sancho, que ha coordinat els tres estudis i és investigador del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa en l'Àrea temàtica de Malalties Hepàtiques (CIBEREHD).

El cap de Biologia Vascular Hepàtica de l'IDIBAPS assenyala que aquests estudis mostren que l'envelliment, en les malalties del fetge, activa mecanismes moleculars addicionals o diferents als observats en individus joves. Gracia-Sancho apunta que utilitzar models envellits, que «mimetitzen millor la malaltia del pacient», pot ajudar a desenvolupar estratègies terapèutiques més eficaces.