La Pastoral Obrera de Catalunya va realitzar dijous una crida a participar en la vaga d'ahir per denunciar, entre d'altres coses, «els micromasclismes diaris», a l'hora que ha criticat «la presència del patriarcat a l'Església» i ha reivindicat el diaconat i el sacerdoci femení. «En el si de la nostra pròpia Església lamentem la presència del patriarcat, la verticalitat del sistema eclesiàstic i les nul·les oportunitats de les dones per arribar a assumir qualsevol responsabilitat», denunciava la pastoral en el seu manifest del 8M.

La Pastoral Obrera, constituïda per capellans i religiosos i religioses obreres i col·lectius catòlics progressistes, també demana a la jerarquia eclesiàstica que faci «autocrítica i deconstrueixi l'androcentrisme imperant en el nostre sistema eclesiàstic que alimenta les relacions de poder de l'home cap a la dona».

«Critiquem les interpretacions masclistes de la Bíblia, volem lectures feministes de la Paraula de Déu. Volem una Església assembleària i transparent on les dones també puguem accedir a qualsevol responsabilitat, inclòs el diaconat o el sacerdoci, on totes les veus comptin sense importar el seu gènere i es penalitzi durament qualsevol abús de poder», afegeix el manifest.

En el seu manifest, la Pastoral Obrera reivindica «una societat igualitària on tots, independentment de la seva identitat de sexe, gènere, edat, orientació sexual, classe social, cultura, religió o ètnia, tingui les mateixes oportunitats per formar-se, treballar i tenir una vida digna».

«Ideals feministes»

La pastoral també defensa «uns ideals feministes en els quals creiem que el patriarcat ens afecta a totes les persones, homes i dones. Creiem que el patriarcat es pot canviar perquè no està determinat per la nostra biologia o naturalesa, sinó per una sèrie de condicionaments socials, polítics i econòmics».

Per això, el manifest de la Pastoral Obrera defensa revisar el sistema educatiu perquè hi hagi «una educació basada en la tolerància, el respecte i la igualtat d'oportunitats entre totes les persones» i denuncia «la utilització i la comercialització del cos de la dona».