El cultiu ecològic de les vinyes ajuda a protegir els ocells en el medi natural, segons un estudi de l'equip de Biologia de la Conservació de la Universitat de Barcelona (UB), que ha descrit per primera vegada de quina manera la vitivinicultura ecològica ajuda també a reduir els efectes del canvi climàtic.

El treball, que publica la revista Agriculture, Ecosystems and Environment, ha estat elaborat per Joan Real, Àlex Rollan i Antonio Hernández Matías, investigadors de la UB. Segons l'estudi, que ha comptat amb el suport de la fundació de la Família Torres de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), la vitivinicultura ecològica incrementa l'abundància i el nombre d'espècies d'ocells agrícoles, i afavoreix al mateix temps les poblacions d'aus insectívores que ajuden el control natural de les plagues en els cultius ecològics.

Aquesta pràctica agrària també ajuda a millorar la resiliència dels ocells agrícoles -especialment sensibles als canvis mediambientals- davant els efectes de l'escalfament global.

Els autors descriuen com els canvis en els sistemes de producció agrícola -de l'agricultura tradicional a la intensiva- han generat diversos impactes ambientals sobre el medi natural, com la pèrdua de biodiversitat.

Actualment, segons els biòlegs de la Universitat de Barcelona, les explotacions agràries intensives en tot Europa han causat la desaparició de milions d'aus agrícoles, que també estan afectades pel canvi global.

En aquest context, la vitivinicultura ecològica s'ha estès els últims anys en el sector de la vinya, un dels cultius més tradicionals a Espanya, i que a Catalunya representa el primer cultiu ecològic en importància en el món agrícola ja que un de cada quatre vinyes és de producció agrària ecològica.

Sense insecticides ni herbicides ni abonaments químics, aquesta pràctica inclou una sèrie tècniques integrades i ecològiques (control mecànic de plagues, etc) que són sostenibles amb la biodiversitat i el medi ambient.