Els escriptors Julian Barnes, Dave Eggers, Enrique Vila-Matas i Gonçalo Tavares, la científica Lisa Randall, el sociòleg Richard Sennett i el cineasta J. A. Bayona figuren entre els més de 130 participants en el festival Kosmopolis'19, que tindrà lloc al CCCB de Barcelona del 20 al 24 de març. En la seva desena edició, Kosmopolis, va explicar ahir el seu director, Juan Insua, presenta un programa de cinc dies que, amb el lema «Els relats que mouen el món», reunirà autors consagrats i noves veus per tractar alguns de «els principals desafiaments de la cultura i la literatura en la seva concepció més oberta».

«Kosmopolis és un espai de referència dels temes i dels noms que marcaran el mapa literari del futur», va recordar la directora del CCCB, Judit Carrera. El festival gira aquest any al voltant dels relats del segle XXI, que intenten donar sentit al món que hem creat.

Insua va explicar que es parlarà sobre la influència de la física quàntica en la nostra concepció de la realitat, es reprendrà el tema dels feminismes per reflexionar sobre l'apoderament femení en tots els àmbits o s'analitzaran els dilemes ètics que planteja l'evolució de la intel·ligència artificial. També s'explorarà l'evolució de la narrativa i els seus suports en el «Laboratori d'històries», que, amb el títol El món que mou els relats, presentarà una exposició de petit format i un programa d'activitats.

El festival s'iniciarà amb una primera jornada gratuïta per al públic el dimecres 20 en la qual Richard Sennett i Carles Muro conversaran sobre les transicions del capitalisme. Dos grans noms de la literatura contemporània diferents en la seva estètica i en la seva proposta literària com Gonçalo Tavares i Enrique Vila-Matas dialogaran aquell mateix dia sobre allò que tenen en comú: «rastregen les empremtes de la desaparició i de la dissolució del temps». La sessió inaugural conclourà amb la música de la Jocelyn Pook Ensemble, encapçalada per la compositora i violista britànica que li dona nom, i que ha realitzat les bandes sonores de Gangs of New York, de Martin Scorsese, o Eyes Wide Shut, de Stanley Kubrick.

En la present edició de Kosmopolis no faltaran les seccions habituals com els Diàlegs K, amb escriptors consagrats que conversaran sobre temes clau de la literatura i del nostre temps; el campionat europeu de Poetry Slam; les Nits Alfa, amb estrenes cinematogràfiques i les presentacions i firmes de llibres.