Tradicionalment, el diumenge més proper a la festa de sant Josep celebrem el dia del Seminari o, més pròpiament, el dia dels seminaristes, dels futurs capellans.

En aquesta diada ressona amb força el clam dels feligresos de moltes parròquies: «No tenim capellà!». De fet, l'expressió no és del tot certa, perquè totes les parròquies tenen nomenat un prevere com a capellà, però aquest sovint té l'encàrrec de diverses parròquies i s'ha de multiplicar. La manca de capellans i una elevada mitjana d'edat del seu conjunt és una realitat que ens preocupa i ens interroga.

Què fem i què podem fer? S'està treballant per una coordinació i treball en equip dels preveres d'un mateix arxiprestat per ajudar-se i complementar-se en la seva missió.

Els diaques, en la seva majoria, han assumit responsabilitats pastorals parroquials i fan equip corresponsable amb els preveres rectors.

També s'han nomenat alguns laics perquè col·laborin més estretament amb el rector per servir millor les parròquies. S'han designat alguns laics i religiosos/es per dirigir la celebració dominical en absència del prevere quan és impossible que aquest pugui celebrar l'Eucaristia cada diumenge en totes les parròquies que li han estat confiades. S'estan creant petits equips a les parròquies que assumeixen aquelles tasques que no cal que faci el prevere, que no necessiten l'ordenació.

Però, tot i això, no podem oblidar el greu problema de la manca de capellans. A més, cal ser conscients de l'elevada edat que, en mitjana, té el nostre clergat. Un fet significatiu és que l'any passat varen morir deu preveres i només un jove fou ordenat. Per tant, la qüestió és què podem fer des de la nostra Diòcesi de Girona.

En primer lloc cal pregar -i molt- per les vocacions. Recordem la petició de Jesús: «Demaneu a l'amo del sembrat que hi enviï treballadors». Cal donar gràcies a totes les parròquies que ofereixen la possibilitat d'una pregària per les vocacions, i cal encoratjar les altres perquè s'hi afegeixin. Això també ha de ser una pregària prioritària per a tots els cristians. [...] (extret del Full Parroquial).