Coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia, que se celebra demà dijous, 21 de març, el pastor, activista cultural, professor de francès i poeta tunisià Adnen Helali visita Girona per transmetre els seus coneixements en diverses jornades i espais de la ciutat. Helali presentarà un recital de poesia multilingüístic a la Casa de Cultura de Girona; acompanyat per l'educadora social Chiraz Belghith, vinculada a les escoles rurals, realitzarà una conferència magistral divendres i avui mateix ja presentarà la seva obra literària teatralitzada Zangra. En tots els actes estaran a la venda artesanies produïdes pels pastors de les muntanyes tunisianes, i es recolliran donatius que es destinaran a les escoles rurals de Semmama (Tunísia).

La visita d'Helali a Girona arriba després que en els últims anys, grups de gironins havien viatjat a Tunísia per conèixer la poesia i la manera de viure dels «pastors de les muntanyes de Semmama», segons explica el poeta i educador de carrer Edu Sívori Alt, un dels participants en aquestes expedicions. Al turó de Semmama, un indret enmig d'una zona militar i on es cohabita cada dia amb l'amenaça terrorista gihadista, Helali hi va instaurar el primer Centre Cultural de Muntanya. «Els pastors han trobat en Helali el lideratge necessari que guia les vides del seu poble cap a algun futur millor, menys tenyit de sang», explica Edu Sívori. La tasca humanitària que realitzen aquestes figures culturals és, afegeix, conscienciar, a través de la poesia, sobre la situació actual del seu territori i fer visible la seva aposta per la pau i la no-violència.

Sívori continua explicant que va conèixer Helali «fa alguns anys a l'aeroport de Tunis quan se'm va acostar amb un ram de roses vermelles i romaní de la muntanya com a ofrena per a tots els integrants de la comitiva d'artistes i missioners per la pau, de l'art i la cultura que hi havíem viatjat com a observadors internacionals». «Ens hem convertit necessàriament en interlocutors vàlids, en agents multiplicadors i testimonis de la realitat social de les zones camperoles d'una Tunísia oculta als ulls del món», detalla.

Efectivament, els pastors els van acollir i van ser hospitalaris: «No han tingut inconvenient en deixar-se la pell per rebre'ns, atendre'ns, refugiar-nos, atorgar-nos seguretat i protecció i fer-nos sentir còmodes a la seva terra i a casa seva. Mai podré oblidar la mare d'en Helali obrint les portes de casa seva enmig de les muntanyes, esperant la comitiva cultural internacional que venia escortada per quatre tancs militars, davant de l'anunciada presència gihadista a la zona. El millor cuscús que he menjat mai el va cuinar ella. Vull que el meu record valgui com a homenatge a ella i a totes les dones que lluiten per la pau a Semmama», diu Sívori.

Tres dies d'activitats

El programa d'actes previstos comença avui a les cinc de la tarda a l'Espai 31, amb l'espectacle Zangra; continuarà dijous al matí amb una visita guiada per Girona amb Adnen Helali i Chiraz Belghith al matí, i els actes del Dia Mundial de la Poesia, a les 7 de la tarda, al Centre Cultural la Mercè. I culminarà divendres, a les 6 de la tarda, a la Casa de Cultura de Girona, amb una conferència a càrrec d'Adnen Helali i Chiraz Belghith (amb traduccions de Lluís Lucero) i les intervencions artístiques de Josep Tero, Antoni Madueño, Arrels Escalenques, Katy Evoghli, Pau Llensa, Josep Subirana, Glòria Vila, Març August, Consol Vidal, Dolors Vilamitjana i Edu Sívori Alt.