Karen Uhlenbeck, professora emèrita a la Universitat de Texas a Austin (Estats Units), s'ha convertit en la primera dona a rebre el Premi Abel, creat el 2002 i considerat el Nobel de les Matemàtiques. L'Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres reconeix «els seus èxits pioners en equacions diferencials parcials geomètriques, teoria dels indicadors i sistemes integrables, i per l'impacte fonamental del seu treball en l'anàlisi, la geometria i la física matemàtica».

El seu treball ha estat descrit com un dels més importants en matemàtiques del segle XX, constituint avenços revolucionaris en geometria. «Durant més de tres dècades a la Universitat de Texas, Karen Uhlenbeck va realitzar una investigació que va revolucionar l'anàlisi geomètric i les matemàtiques en general», va afirmar el president d'aquesta institució, Gregory L. Fenves. «Ella va ser una mestra inspiradora i una mentora dedicada a milers d'estudiants d'UT, motivant-los a aconseguir grans fites a les seves vides acadèmiques i professionals. El Premi Abel és l'honor més alt en matemàtiques, i és un dels que la professora Uhlenbeck es mereix», va afegir.

El rei de Noruega, Harald V, lliurarà el Premi Abel -dotat amb 700.000 dòlars- a Uhlenbeck en una cerimònia a Oslo el 21 de maig de el 2019.

«La investigació d'Uhlenbeck ha portat a avenços revolucionaris en la intersecció de les matemàtiques i la física», va assenyalar Paul Goldbart, degà de la Facultat de Ciències Naturals i professor de física a la Universitat de Texas a Austin.