21 de març de 2019
21.03.2019
Diari de Girona

Descriuen una nova espècie de rèptil volador que vivia a Terol

Era un animal piscívor de 4 metres que es considera el major de la península Ibèrica i va viure fa 125 milions d'anys

21.03.2019 | 01:04
Recreació del rèptil.

Un equip dirigit per l'investigador Borja Holgado, de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), ha descrit una nova espècie de rèptil volador, l' Iberodactylus andreui, el major pterosaure descobert a la península Ibèrica.

Es tracta d'un animal piscívor d'uns 4 metres d'envergadura que va viure a l'actual província de Terol fa uns 125 milions d'anys i és la tercera i major espècie de pterosaures que es descriu a la península Ibèrica, segons els paleontòlegs que han publicat la seva troballa a la revista Science Reports.

La resta fòssil d'aquest rèptil volador va ser trobada en un jaciment de la localitat d'Obón (Terol) i consisteix en la part del morro de l'animal.

Segons ha explicat Holgado, que ha comptat amb la participació del grup Aragosaurus de la Universitat de Saragossa, un dels caràcters anatòmics distintius d'aquest pterosaure és la seva cresta òssia, una protuberància a la part superior del crani.

«La funció d'aquesta cresta no està clara, però probablement s'intenti un caràcter de dimorfisme sexual, com s'observa en altres espècies de pterosaures relacionades amb l'Iberodactylus», segons el director de la investigació.

Holgado ha ressaltat que les restes de pterosaures són molt escasses en el registre fòssil ja que els seus ossos són fràgils i buits per facilitar el vol d'animals tan grans, cosa que disminueix la probabilitat que fossilitzin. La resta fòssil que ha servit per descriure la nova espècie ha estat dipositada al Museu de Ciències Naturals de la Universitat de Saragossa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook