La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) ha alertat d'un augment de les infeccions de transmissió sexual (ITS). Segons l'associació científica i professional, l'any 2017 es van registrar un 56% més de casos que l'any 2015. Entre el 2015 i el 2017, les tres ITS bacterianes amb major importància han estat les produïdes per clamídies, amb un increment relatiu del 400%, seguida de la gonocòccia i la sífilis infecciosa, amb augments relatius del 182% i un 36%, respectivament. Des de la CAMFiC han subratllat que la detecció precoç d'aquestes infeccions és fonamental per frenar-ne la tendència a l'alça i que «l'única manera eficaç» de prevenir-les és utilitzant correctament el preservatiu.

Les metgesses de família i membres del grup d'estudi i recomanacions sobre malalties infeccioses a l'atenció primària de la CAMFiC Mariam de la Poza i Mireia Alberny han assegurat que l'augment s'explica perquè els professionals estan «més sensibilitats i atents a l'hora de detectar possibles riscos i infeccions». «També contribueix a l'augment de les ITS el canvi en el context social i de conducta pel que fa a les relacions sexuals. També és possible que durant un temps s'hagi abaixat la guàrdia i no s'estan utilitzant les mesures de prevenció o no es fa correctament», apunten.

Des de CAMFiC recorden que qualsevol persona es pot infectar quan té relacions sexuals amb una altre que pateix una ITS. Amb tot, subratllen que mantenir relacions sexuals sense protecció amb una parella sexual que té una ITS, tenir diverses parelles sexuals en un període curt de temps o tenir relacions sota els efectes de l'alcohol o d'altres drogues són situacions que impliquen més risc.