La matinada del proper 31 de març acaba l'horari d'hivern i comença l'horari d'estiu: a les 2.00 hores seran les 3.00 hores. Això implica que la nit de dissabte a diumenge es podrà dormir una hora més.

El canvi d'hora, d'acord amb la Directiva Comunitària del Canvi d'Hora, que és d'obligat compliment amb l'objectiu d'aconseguir un estalvi energètic, encara que això podria canviar abans de 2020, ja que la Comissió Europea ha proposat eliminar-lo i el Govern s'ha mostrat "bastant d'acord".

Concretament, la Comissió Europea ha deixat la decisió en mans dels governs i els ha demanat celeritat en la presa de decisió per aconseguir que l'últim canvi d'hora en el bloc comunitari passi el 2019 i que tingui lloc sense ocasionar problemes com a conseqüència de la manca de coordinació entre les capitals.

Segons el calendari plantejat per la Comissió Europea, l'últim canvi d'hora obligatori tindrà lloc el 31 de març de 2019 i d'Estats membres que desitgin tornar a l'hora d'hivern realitzaran una darrera modificació el 27 d'octubre.

A partir d'aquesta data no es podran fer més canvis. Per a això, l'Eurocambra i el Consell de la UE -la institució en la qual estan representats els països- han d'acordar i aprovar la normativa no més tard dl març de 2019. Segons estimacions de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE ), el potencial d'estalvi en il·luminació podria arribar al voltant de 300 milions d'euros, l'equivalent al 5 per cent del total. D'aquesta quantitat, 90 milions correspon al potencial de les llars espanyoles, fet que suposa un estalvi de 6 euros per llar i 210 milions restants s'estalviarien als edificis del terciari i en la indústria.

Història

Aquest costum d'endarrerir el rellotge en hora a l'hivern i avançar-la a l'estiu es va començar a utilitzar de forma generalitzada el 1974 per poder aprofitar millor la llum del sol (i consumir menys electricitat) després de la primera crisi del petroli.

La Directiva Europea que regeix el denominat 'Canvi d'hora' fixa que l'horari d'estiu comença en l'últim diumenge del mes de març i que acaba l'últim diumenge d'octubre.

D'aquesta manera, a partir de diumenge que recuperarem la qual es considera hora oficial a Espanya, que és anar una hora per davant del temps que marca el meridià de Greenwich (Greenwich Mean Time GMT).

Recorda que si tens marcada al mòbil la pestanya 'Zona horària automàtica' -cosa que sol estar per defecte-, el canvi d'horari es farà de forma automàtica.

Aquesta mesura no només s'adopta a Espanya, sinó que es porta a terme en uns 70 països a tot el món. Japó és l'únic país industrialitzat que no s'ha adaptat encara a aquesta normativa. En concret, s'aplica a tots els països d'Europa, Amèrica del Sud, Àfrica i en algunes zones dels Estats Units i Canadà.

Espanya seguirà canviant l'hora fins al 2021

Espanya mantindrà el fus horari actual i el canvi d'hora estacional, que es produirà de nou el proper 31 de març, quan s'avançarà el rellotge una hora per adaptar-se al denominat horari d'estiu. Així ho ha confirmat la portaveu del Govern i ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Celaá ha explicat que el Govern ha estudiat l'informe encarregat a la comissió d'experts en què s'ha revisat el fus horari, sobre el qual no es planteja "cap canvi". "Espanya porta emprant el mateix fus horari des de fa més de 30 anys, que coincideix amb el d'Alemanya i es remunta a l'època franquista", ha indicat.

A més, ha assenyalat que una altra qüestió "menys concloent" analitzada és el canvi d'hora estacional, que es produeix a Espanya des de fa 45 anys. "Aquest dia 31 (de març) avançarem el rellotge de facto", ha assenyalat per recordar que s'avançarà una hora el rellotge per adequar-lo a l'horari d'estiu i un nou canvi tornarà a produir-se a finals d'octubre retardant el rellotge per adaptar a l'horari d'hivern.

Celaá ha comentat que, després d'aquests mesos d'anàlisi, la comissió d'experts no ha arribat a cap "resolució concloent", tenint en compte la "gran quantitat de repercussions d'impacte" que té aquesta mesura en camps com l'econòmic o el cultural. A més, la ministra ha ressaltat que quan el CIS va preguntar als espanyols amb quin horari preferien quedar-se definitivament, aquests van respondre que el d'estiu, mentre que els experts recomanen que sigui l'horari d'hivern.

Celaá també ha recordat que en l'àmbit europeu tampoc s'ha produït cap conclusió concloent ni vinculant. "Ens hem tornat a emplaçar a què això vagi a estudi fins al 2021 -ha apuntat-. Veurem si la nova presidència de la UE l'acull o si considera que això no té la mateixa utilitat per a seguir decidint".