La Comissió Capital de la Sardana és l'encarregada d'atorgar els Premis Capital de la Sardana, segons unes categories establertes.

Enguany, el premiat amb la Medalla al Mèrit Sardanista és Santi Ferrer Fàbrega per la seva llarga trajectòria sardanista. De jove en el món de les colles com a dansaire i després com a capdanser del Grup Catalunya Dansa, que va fundar. Va ser president de les colles Sardanistes de Barcelona i també de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya. Va impartir cursets de sardanes a la Casa Catalana de Saragossa mentre hi residia i actualment és membre de l'Agrupació Sardanista Costa Brava.

La Medalla al Mèrit Musical és per a Marc Timón i Barceló, per la seva aportació com a compositor de sardanes, música per a cobla, obres corals i per a orquestra, que l'han portat a compondre i estrenar nombroses obres fora del nostre país. Cal destacar també que ha escrit pràcticament tots els guions i les lletres dels seus musicals i cançons.

La Medalla al Mèrit de la Dansa és per a Josep Clos i Blanco per la seva dedicació, durant més de 70 anys a l'ensenyament de les danses tradicionals, recuperant-ne la coreografia i la música i incorporant-les a les festes tradicionals i històriques locals i comarcals, gràcies a la seva direcció de l'Esbart Escalenc de Dansaires, l'Esbart la Farandola i el Grup de Danses La Farandola, del qual n'és fundador.

Pel que fa als Premis Capital de la Sardana, la categoria a la Dedicació ha guardonat Ramon Julià i Massaguer pel seu esperit de col·laboració amb tothom des de la cobla Costa Daurada, de la qual en va ser un dels fundadors, per la seva participació en el programa Al so de la tenora de Ràdio Mataró, i per posar a disposició de totes les entitats sardanistes i cobles el seu arxiu de més de 17.000 sardanes d'una manera totalment desinteressada. També premia Jaume Pagès i Canaleta, membre de l'Agrupació Sardanista Granollers des del 1955, per la seva tasca ininterrompuda durant 35 anys al front de la revista Anella. Butlletí trimestral del sardanisme vallesà. I Rosa Maria Soler i Olivella, per la seva incansable activitat d'ensenyament de la sardana a persones de totes les edats i tots nivells, des d'iniciació, perfeccionament a nombroses poblacions del Tarragonès i a Reus durant 30 anys.

El Premi a la Continuïtat és per a l'Agrupació Sardanista de Juneda pels seus 75 anys; l'Agrupació d'Aplecs de les Comarques Gironines pels seus 50 anys; l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu pels seus 50 anys; l'Aplec de Badalona pels seus 75 anys; l'Aplec de Primavera de Torelló pels seus 50 anys; el concurs de colles de Palamós pels seus 75 anys; el concurs de colles de Vilanova i la Geltrú pels seus 50 anys i el concurs de colles de Lloret de Mar pels seus 50 anys.

A Mitjans Audiovisuals es guardona Josep Loredo i Moner, pel seu bloc Fotosformacionsmusicalsdecatalunya amb cartells, carnets, programes i fotos, especialment de cobles orquestres amb moltes dades i noms dels seus components de cada temporada. També a Ventura Pons i Sala, director de la pel·lícula Miss Dalí, en la qual es pot veure dues vegades una ballada de sardanes i en altres escenes la banda sonora també és de sardanes. I al disc Perfum mediterrani de la cobla Mil·lenària, fruit de la tria pedagògica amb què actua habitualment aquesta cobla per tal de no oblidar els grans autors catalans i donar suport a la creació, interpretant noves composicions de qualitat que es projecten cap al futur.

A la Promoció i Difusió es concedeix a Jordi Prat i Coll, per l'adaptació i direcció de Jocs Florals a Canprosa, en què s'inclou la sardana És la Moreneta, cantada i ballada amb una coreografia lliure.

Les Iniciatives Renovadores premien l'Agrupació Cultural Folklòrica Olesa Sardanista per la renovació, transversalitat i manera de tractar i difondre els nombrosos actes sardanistes que organitza.

I finalment, els Premis Capital de la Sardana 2019 en la categoria del Foment d'Estudis Sardanistes guardonen l'Ajuntament de Bellpuig per la Beca Josep M. Bernat i Colomina per a joves instrumentistes de cobla que atorga conjuntament amb l'Associació Músics per la Cobla. Aquesta beca es va convocar per primera vegada fa 25 anys per iniciativa de l'Ajuntament i de l'Associació Amics de Josep M. Bernat. També es premia Josep Maria Simón i Aubernipel seu estudi La sardana en el currículum escolar, com fer-ho possible? que descriu la possibilitat de dur a terme un treball interdisciplinari i cooperatiu en el cicle superior d'educació primària per mitjà de l'aprenentatge de la sardana.

El lliurament d'aquests Premis tindrà lloc el dia 14 de desembre a Perpinyà, en un indret encara per determinar.

Dia Universal

de la Sardana

La sardana Blanes festiu serà la composició unitària del Dia Universal de la Sardana d'aquest any, que se celebrarà el diumenge 16 de juny. L'elecció d'aquesta obra de Josep Maria Albertí s'escau en el marc del centenari del seu naixement.

Blanes festiu és una sardana emblemàtica de l'autor, a l'abast de totes les cobles i amb un elevat grau de popularitat. L'obra es va estrenar l'any 1947 i n'existeixen diverses gravacions.

El Dia Universal de la Sardana es va crear el 1960 per difondre el concepte i el so de la sardana arreu. Per això es tria cada any una sardana unitària perquè s'interpreti a totes les activitats sardanistes amb la finalitat de crear sentiment de comunitat i germanor.

Figueres

Els dies 23 i 24 de març es torna a celebrar a Figueres la festa bianual de Populària.

Dins els actes que es faran durant els dos dies, el Foment de la Sardana Pep Ventura n'organitza tres amb el patrocini de l'Ajuntament.

El primer, el dissabte 23 a les 20.30 h. Serà un espectacle a l'església de Sant Josep, al carrer Sant Josep Sol d'Isern n. 13. Val la pena assistir a aquest concert, tant per l'acte com pel lloc, ja que l'església no està mai oberta al públic. L'acte és gratuït.

Camins del Paradís és un recital amb poesia de Mossèn Cinto Verdaguer. El rapsode i tenorista Valentí Maymó convida a un espectacle singular. Es posa a la pell del poeta Jacint Verdaguer, que ens parla de la seva vida. El segon i tercer acte seran el diumenge 24 amb la tradicional Ofrena Floral a l'insigne i estimat Pep Ventura, al cementiri municipal. Serà a les 10.30 h i ens acompanyaran els músics Pere Puig i Josep Quer. En acabar i a les 12.00 h es farà una audició de sardanes a la plaça Tarradellas amb la cobla Vila de la Jonquera. Ens acompanyarà Mediterrània Dansa que ballaran la sardana Joia Nostra amb punts lliures. I al final es rifarà una plata de bunyols, gentilesa de la Pastisseria Òpera.

Roses

Amb la proximitat de Sant Jordi, la Confederació Sardanista de Catalunya tornarà a oferir roses «La Sardana». Es poden encarregar a través del correu electrònic casadelasardana@gmail.com o al 93 319 76 37, i el seu preu és el de 10 euros.

Aplec de la Mare de Déu

de la Font. Fontcoberta

Diumenge, a la població de Fontcoberta (Pla de l'Estany), se celebra l'Aplec.

Les activitats es desenvoluparan a l'ermita de la Mare de Déu de la Font, situada al veïnat de la Farrés, a un quilòmetre de Fontcoberta.

Solemne ofici, sardanes, sorteig d'un xai que regala una casa del poble per tal d'ajudar a pagar les despeses de la festa, i altres actes de gaudi. Tot plegat fa que aquest aplec tradicional sigui un dels més sobresortints i de major fervor de la comarca.

Les sardanes les oferirà musicalment la cobla La Principal de Porqueres, a les 16.30 h. Es tocarà la sardana d'Enric Vilà, Tonada de l'Ermita, dedicada a la Mare de Déu de la Font.