Jesús, per ensenyar als seus deixebles, se serveix de fets reals, que són recollits per l'Evangeli per estimular la nostra conversió en aquest temps quaresmal. Concretament, l'Evangeli d'aquest diumenge que es proclamarà a les celebracions de l'Eucaristia n'és un exemple.

Jesús parteix de dos fets desgraciats: la mort d'uns galileus ordenada pel governador romà, segurament per considerar-los terroristes contra l'imperi, i la mort de 18 homes en desplomar-se una torre a Siloè. Un fet provocat per una decisió humana del poder polític, i l'altre per un accident fortuït com és l'ensorrament d'un edifici.

El Senyor se serveix d'aquests dos fets per «anar a fons» en la seva interpretació i convidar a la conversió. En els fets que vivim personalment, en relació amb els altres, i en els que succeeixen en el món, anem a fons o ens quedem amb la constatació sense treure'n les conseqüències per a la nostra vida?

Anar a fons amb mi mateix. És molt important exercitar-se en el propi coneixement: qui soc, quin és el meu comportament, quins són els meus sentiments i quines les meves actituds? Cal traspassar la figura del mirall i la que altres puguin tenir de nosaltres. També cal ser molt conscients que portem amb nosaltres sempre la pròpia història, i certament els moments de goig i de plenitud humana, però també els de sofriment. Sense oblidar el mal que hem pogut fer -fins i tot inconscientment- i que hem sofert, les nostres faltes i pecats; així com les diverses obres de misericòrdia, d'amor i de servei. Amb quina finalitat o per què cal aquest despullament personal? No per flagel·lar-se o afligir-se, sinó per ser molt conscients que necessitem «salvació» i per experimentar l'amor i la misericòrdia de Déu i la invitació de Jesús a canviar el que calgui, el que en diem «conversió».

Anar a fons en la vida cristiana. Certament ens cal anar a fons en la nostra comprensió i relació amb Jesucrist, no quedar-nos en la seva dimensió més humana i creure en la seva divinitat i en la seva missió salvadora de la humanitat.

Cal fer nostre el desig de sant Efrem, diaca: «Fes, Jesús, que jo et conegui [...] (extret del Full Parroquial).