El consum moderat d'oli d'oliva, en una dieta baixa en calories, pot ajudar a reduir pes, encara que el seu efecte és petit i podria no ser clínicament rellevant, segons ha conclòs una avaluació dels estudis científics sobre aquest aliment elaborat per Nutrimedia i el Centre Cochrane Iberoamèrica.

Nutrimedia és un projecte de l'Observatori de la Comunicació Científica (OCC) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i del Centre Cochrane Iberoamèrica amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), que analitza científicament el grau de certesa de missatges sobre alimentació i salut a la vegada que ajuda a interpretar els resultats de les investigacions.

L'oli d'oliva és un dels components més característics de la dieta mediterrània i la seva principal font de greix, i nombrosos estudis i assajos clínics l'han relacionat amb beneficis per a la salut, com la reducció del risc cardiovascular i de càncer. Alguns estudis suggereixen també que els consumidors d'oli d'oliva tenen menor incidència de sobrepès i obesitat, encara que, segons Nutrimedia, és difícil discernir si aquest efecte és atribuïble a la dieta mediterrània o a l'oli d'oliva pel seu compte. Segons l'observatori de la UPF, hi ha dubtes de si el consum quotidià d'oli d'oliva és compatible amb la reducció de pes i si és la millor opció per incloure en una dieta d'aprimament. Nutrimedia ha conclòs que «l'oli d'oliva és, entre tots els greixos i olis, l'opció més recomanable per incloure en una dieta d'aprimament». «Les evidències científiques analitzades mostren que és probable que el consum d'oli d'oliva, per comparació amb el consum d'altres olis o greixos, redueixi el pes», ha afirmat el metge Darío López, autor de l'informe d'avaluació.

L'avaluació ha revisat 11 assajos clínics publicats el 2018 que comparaven l'efecte sobre el pes de dietes amb oli d'oliva o oli d'oliva verge extra davant d'altres dietes que incloïen altres tipus d'olis: de palma, blat de moro, soja i colza. Alguns d'aquests estudis presentaven limitacions metodològiques, per la qual cosa la certesa dels seus resultats no es pot considerar alta (com en principi ho és en els assajos clínics) sinó moderada. «Això porta a la conclusió que l'oli d'oliva probablement redueix el pes, però podria ser que nous assajos oferissin resultats una mica diferents», ha puntualitzat López.