El ple del Parlament Europeu va donar ahir llum verda a la reforma de les regles que protegeixen els drets d'autor a la Unió Europea, uns canvis per adaptar la directiva del copyright a l'era digital que han enfrontat els que demanaven més garanties per als creadors amb grans plataformes com Google i Youtube i internautes que asseguren que servirà com a arma de censura.

El suport de l'Eurocambra -amb 348 vots a favor, 274 en contra i 36 abstencions- és el penúltim pas perquè es confirmi la reforma, a falta que també doni el vistiplau el Consell Europeu.

La reforma preveu l'obligació per a les grans plataformes com Google, Youtube o Facebook de vigilar i filtrar els continguts que els internautes comparteixin en els seus espais, per detectar si s'estan publicant obres protegides per drets d'autor sense el permís dels seus creadors.

Així, les pàgines hauran de fer tot el possible per trobar l'autor i demanar-li permís o retirar el contingut, amb l'objectiu d'assegurar que els creadors són justament remunerats.

Tot i que els continguts satírics com els populars «mems» queden exempts d'aquesta exigència, els crítics amb la reforma alerten que l'article permetrà exercir la censura o establir filtres que influeixin en allò que és publicat o no.

L'altra gran novetat és que els editors de premsa podran reclamar compensacions als agregadors de notícies per usar els seus continguts, una mena de «taxa Google» similar a la que va portar Google News a retirar-se d'Espanya, però menys restrictiva.

Aquestes dues condicions són els articles més polèmics de la reforma (13 i 11, respectivament), durant la tramitació de la qual els eurodiputats han denunciat fortes pressions per part de lobbys interessats i campanyes massives d'enviament de missatges i fins i tot amenaces.

«És un gran pas endavant. Acaba amb la fragmentació i és un pas clau per completar el Mercat Únic Digital. Per primera vegada, la Unió Europea té regles comunes clares sobre l'explotació del patrimoni cultural, dades i textos», va celebrar el vicepresident de la Comissió Europea responsable d'Agenda Digital, Andrus Ansip, en un tuit difós després de conèixer el resultat de la votació.

El president del Parlament europeu, el conservador Antonio Tajani, també va aplaudir l'acord, perquè «defensa la creativitat i els llocs de treball».

En canvi, la plataforma Xnet es va mostrar molt crítica i va dir que el que s'ha votat és un text «tecnòfob, fet a la mesura dels monopolis del copyright».