La dieta materna durant l'embaràs podria modular el risc de desenvolupar TDAH durant la infància, segons un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGLOBAL), que ha trobat una associació entre la ràtio d'omega-6 i omega-3 en el cordó umbilical i l'aparició de símptomes d'aquest trastorn. La investigació, que publica The Journal of Pediatrics, va analitzar mostres de plasma procedent de cordons umbilicals per quantificar els nivells d'omega-6 i omega-3 que arriben al fetus.

L'anàlisi estadística va mostrar que com més gran és la proporció d'omega-6 respecte a la d'omega-3, més gran és el risc de mostrar símptomes de Trastorns de Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) als 7 anys d'edat. Omega-6 i omega-3 són àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga que tenen un paper crucial en la funció i l'arquitectura del sistema nerviós central, durant les últimes fases de la gestació.

Segons la investigadora de l'ISGLOBAL Mónica López-Vicente, primera autora de l'estudi, els dos tipus d'omega competeixen per incorporar-se a les membranes cel·lulars i s'obtenen principalment a través de la dieta. «Ja que tots dos tenen funcions fisiològiques oposades -l'omega-6 promou els estats sistèmics proinflamatoris i l'omega-3 els antiinflamatoris-, és important que s'adquireixin de forma equilibrada», assenyala López-Vicente.

L'estudi va comptar amb la participació de prop de 600 nens i nenes d'Astúries, el País Basc, Catalunya i Comunitat Valenciana, als quals se'ls va prendre plasma procedent del cordó umbilical, mentre que les seves mares van respondre a diversos qüestionaris. L'avaluació dels símptomes de TDAH es va fer amb dos qüestionaris estàndard diferents que van ser completats pel professorat dels participants quan aquests tenien quatre anys d'edat i pels seus pares i mares als set anys.

Els resultats mostren que per cada increment d'un punt en la ràtio d'omega-6/omega-3 trobada en les mostres del cordó umbilical, el nombre de símptomes de TDAH als set anys d'edat augmentava en un 13%. L'estudi va avaluar tant el diagnòstic clínic de TDAH (sis símptomes com a mínim) com el nombre de símptomes presents en els casos que no arribaven als criteris diagnòstics.