Set de cada deu persones no té cap coneixement sobre primers auxilis, més de la meitat no sap usar un desfibril·lador i només un 67% trucaria al telèfon d'emergències 112 davant una urgència. Així ho constata un estudi de Creu Roja sobre el coneixement dels primers auxilis, basat en una enquesta telefònica efectuada a 610 socis de Catalunya, dels quals el 73% són de Barcelona, l'11% de Tarragona, el 10% de Girona i el 6% de Lleida.

L'estudi, presentat ahir pel president de Creu Roja a Catalunya, Antoni Aguilera, i el vicepresident, Josep Quitet, en un acte a Barcelona, indica que el 65,7% de les persones enquestades manifesta la voluntat de formar-se en l'àmbit dels primers auxilis, per la qual cosa l'entitat es planteja programar nous cursos per a pares i mares i també per a nets i avis, ja que molts nens passen moltes hores a càrrec dels seus avis.

Creu Roja també ressalta la necessitat d'incloure aquests coneixements obligatòriament en els plans d'estudi escolars des de la infància i l'adolescència. «No obstant això, haver fet un curs de primers auxilis una vegada en la vida no és suficient ja que el record de les tècniques apreses comença a disminuir a partir del tercer any, per la qual cosa caldria que les persones es reciclin cada tres o quatre anys, aproximadament, per recordar i aprendre nous continguts», es considera a l'estudi.

Els percentatges de coneixements generals sobre primers auxilis a Catalunya obtinguts en aquesta enquesta queden lluny de les dades de països com Noruega, Alemanya, Àustria i Islàndia, on entre un 75 i un 95% de la població està preparada per afrontar una emergència, segons van apuntar els responsables de formació i voluntariat de Creu Roja, Laura Farré i Lluís Corominas durant la presentació.

Comptar amb més persones preparades permetria salvar diàriament entre un 15 i un 20% més de vides humanes, segons van indicar els responsables de formació i voluntariat, que han citat un estudi anterior sobre aquest percentatge.

Així, la majoria dels enquestats coneix què és un desfibril·lador (91,6%), però únicament el 37,8% sabria usar-lo correctament, una dada que posa en relleu que perquè els recursos comunitaris siguin útils han d'anar acompanyats tant de difusió com de formació, segons van considerar Farré i Corominas.

Pel que fa a la seguretat a la carretera, gairebé tot el món porta el cinturó de seguretat (99,4%), usa la cadireta adaptada per als nens (99,3%) i respecta els senyals quan condueixen (95,7%), uns percentatges que baixen en preguntar si es respecten els senyals de trànsit quan són transeünts (71,3%).