El Consell Assessor per a la Reforma Horària de la Generalitat de Catalunya s'ha mostrat a favor d'eliminar el canvi d'horari i mantenir, durant tot l'any, el d'hivern. El Consell ha elaborat un informe segons el qual l'horari d'hivern és el més adequat en analitzar les conseqüències de la reforma horària i les afectacions que cada horari, el d'hivern i el d'estiu, provocarien en àmbits com salut, economia, laboral, educatiu o familiar. L'anàlisi, que assegura que és fonamental tenir en compte l'efecte de les hores de llum sobre els ritmes circadiaris i el son de les persones, conclou que el canvi d'horari, des del punt de vista fisiològic, no està justificat perquè provoca «alteracions en el son que poden ser un risc per a la salut», segons ha comunicat el Govern.

«L'horari d'hivern és el que permet una millor adequació entre la llum solar i el ritme d'activitat majoritari de la població», remarca l'informe, que ha tingut especialment en compte els horaris escolars actuals. La pròxima matinada els rellotges s'adaptaran a l'horari d'estiu, cosa que voldrà dir que s'avançaran una hora. En concret, a les dues de la matinada passaran a ser les tres.

El canvi horari forma part de la Directiva Europea 2000 / 84CE que afecta tots els Estats membres de la Unió Europea amb l'objectiu d'aprofitar millor la llum solar a la tarda. Per tant, el canvi és obligatori i sempre es produeix en les mateixes dates i hores en el conjunt de la Unió Europea, de manera que no hi ha la possibilitat que un Estat membre no apliqui aquest canvi d'hora. A Espanya, aquesta directiva es va incorporar a l'ordenament jurídic nacional mitjançant el reial decret 236/2002 d'1 de març.

El canvi d'hora es remunta a la dècada dels 70, amb la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir avançar el rellotge per aprofitar millor la llum natural del sol i consumir menys electricitat en il·luminació. Des de 1981 s'aplica com a directiva que es renovava cada quatre anys fins a l'aprovació de la Novena Directiva, del Parlament Europeu i el Consell de la Unió, al gener de 2001, que estableix el canvi amb caràcter indefinit. Tradicionalment, l'últim diumenge de març és quan es realitza el canvi d'hora per adaptar-se. El canvi es produeix de nou l'últim diumenge d'octubre, per adaptar-se a l'horari d'hivern.

La Comissió Europea va presentar una proposta el passat estiu per posar fi als canvis d'hora durant aquest any. Al principi, aquest 31 d'març havia de ser l'últim canvi d'hora a la Unió Europea, però el Parlament Europeu ha demanat retardar fins a 2021 l'eliminació dels canvis d'hora proposada per la Comissió Europea.

Els Estats membres han de comunicar com a molt tard a l'abril de 2020 si es quedaran amb l'horari d'estiu o amb el d'hivern.

Si opten per la primera opció, l'últim canvi d'hora tindrà lloc al març de 2021, mentre que el rellotge es canviarà per última vegada a l'octubre de 2021 en aquells països que decideixin romandre en l'horari d'hivern.