02 de abril de 2019
02.04.2019
Diari de Girona

Disminueix l'interès per les noves drogues i la seva adulteració es redueix un 69%

L'«alta predisposició» cap a substàncies clàssiques com el cànnabis pot evitar l'entrada d'altres «més perilloses»

02.04.2019 | 00:45
Disminueix l'interès per les noves drogues i la seva adulteració es redueix un 69%

L'interès per les noves drogues entre els usuaris que les utilitzen amb ús recreatiu ha disminuït, segons l'informe d'Energy Control corresponent al 2018. A més, en els últims dos anys, el nombre de mostres adulterades amb noves drogues ha disminuït un 69%. La coordinadora del Servei d'Anàlisi de Substàncies d'Energy Control, Mireia Ventura, va apuntar ahir que això pot ser provocat per «l'alta predisposició» de les drogues clàssiques, com el cànnabis, que pot haver evitat l'entrada de substitutius «potencialment més perillosos». Així mateix, la cocaïna ha deixat de ser la substància més adulterada i el levamisol, l'adulterant que es detecta amb més freqüència. Ventura va destacarcom a prioritat vigilar que no apareguin noves drogues, com el Fentanyl, que estan suposant un greu problema a països com els Estats Units.

Mireia Ventura també va subratllar el risc que suposa quan l'usuari no sap quina adulteració té la droga. En el cas de l'èxtasi, amb una dosi mitjana que porta augmentant des de l'any 2010, la persona podria estar consumint fins a 10 vegades més del que s'haurien proposat. Això, va dir, podria provocar-li una emergència o, fins i tot, en alguns casos, la mort.

El subdirector general de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya Joan Colom, va apuntar que aquesta qüestió «augmenta els riscos i suposa un engany a l'usuari» que les compra sense saber que poden contenir drogues emergents, noves drogues o Noves Substàncies Psicoactives (NSP).

L'any 2018 les drogues clàssiques amb més presència de noves substàncies com adulterants han estat l'èxtasi (MDMA) i LSD (en el 35% dels casos). Energy Control ha analitzat 2.428 mostres i s'han detectat 104 mostres amb noves drogues, identificant-se 38 substàncies diferents. Tot i això, Colom, va destacar que a Catalunya no es detecten adulterants perillosos com els opiacis sintètics (el cas del fentanyl) o cannabinoides sintètics.

Tot i la disminució de l'adulteració en comparació amb anys anteriors, la ketamina presenta el mateix nivell d'adulteració. On sí ha disminuït és en la presència d'adulterant en altres drogues. Ventura també va destacar que les alertes durant els últims dos anys han disminuït «dràsticament» en detectar menys presència de substàncies tòxiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook