L'escriptor Rafael Sánchez Ferlosio ha mort als 91 anys. Nascut a Roma el 4 de desembre de 1927, l'autor d'obres emblemàtiques com Industrias y andanzas de Alfanhuí i El Jarama, va guanyar el Premi Nadal el 1955, el Premi Cervantes el 2004 i el Premi de les Lletres Espanyoles el 2009.

El ministre de Cultura, José Guirao, va declarar ahir que és «la pèrdua d'un personatge únic dins la literatura espanyola. Als anys 50, va revolucionar la narrativa» i després va transitar en «una espècie d'assaig literari, social, política, crític, sempre brillant, que ens va donar obres meravelloses fins al final dels seus dies», va destacar Guirao a través d'un comunicat del Ministeri de Cultura.

Autor d'una narració amb elements fantàstics i prosa poètica, en part autobiogràfica, Rafael Sánchez Ferlosio es va donar a conèixer amb la novel·la El Jarama (1956, premi Nadal 1955)El Jarama, una de les obres clau de la narrativa de postguerra. La seva obra va evolucionar cap a l'experimentalisme lingüístic amb Las semanas del jardín. Semana primera: Liber scriptus proferetur (1974) i Las semanas del jardín. Semana segunda: Splendet dum frangitur (1974)

Més endavant va publicar els relats El huésped de las nieves (1982), El escudo de Jotam (1983) i El geco (2005), i el 1986 la novel·la El testimonio de Yarfoz, recreació d'un país imaginari. En el camp de l'assaig també ha publicat Mientras los dioses no cambien, nada ha cambiado (1986), Campo de Marte (1986), La homilía del ratón (1986), Esas Yndias equivocadas y malditas (1993), Vendrán más años malos y nos harán más ciegos (1994, Premi Nacional d'Assaig) o La hija de la guerra y la madre de la patria (2002).

Reaccions de condol

Diversos autors i escriptors van lamentar ahir la mort de l'assagista i articulista. En declaracions a Europa Press, l'escriptora Rosa Regàs es va referir a Sánchez Ferlosio com «un savi i un amic, una de les grans figures no només de la literatura». Regàs va recordar que la seva amistat amb Ferlosio «no era de tots els dies» però va detallar que, quan es veien, «era el descobriment d'una saviesa que no es trobava sovint».

Per la seva banda, el poeta Antonio Colinas va destacar que va ser «un escriptor que va saber unir qualitat i escriptura», alhora que «no només va saber transmetre idees sinó també expressar una direcció que ell va seguir». Mentrestant, el filòsof, intel·lectual i novel·lista Fernando Savater va recordar que Sánchez Ferlosio «és un dels grans escriptors del segle contemporani», del qual ha destacat la seva «prosa rica i complexa», així com la seva «originalitat de pensament», i alhora que va lamentar que «per desgràcia, no va traspassar fronteres». «No ha tingut l'impacte que hauria d'haver tingut, crec que és perquè és molt difícil de traduir», va assegurar.