L'hospital Vall d'Hebron ha operat amb èxit el primer cas de «nen bombolla» detectat amb la prova del taló. El sistema sanitari públic de Catalunya va introduir la immunodeficiència combinada greu en el cribratge neonatal el gener del 2017 per avançar-ne la detecció i el trasplantament, garantia d'una major supervivència, que pot passar del 40% al 95%. El febrer de l'any passat, va néixer en Derek, el primer nadó diagnosticat als pocs dies de néixer, i abans dels tres mesos ja havia rebut el trasplantament de sang de cordó umbilical. Ara, amb 13 mesos, ja està curat i comença a fer vida normal amb previsió, per exemple, de poder anar a escola aviat. Des que aquesta malalta es va incorporar a la prova del taló, s'ha fet a 135.000 nadons.

El diagnòstic de la malaltia va arribar només 11 dies després del seu naixement. Les ma res de Derek ho van viure com a «sorprenent», sobretot perquè físicament no tenia cap símptoma que fes visible la immunodeficiència. Des d'aleshores, fins després del trasplantament va haver d'estar tancat en una «bombolla» sense poder fer vida normal, una situació que tot just comencen a viure ara.

Així ho ha explicat Raquel Colomer, una de les mares, que ha explicat que «no pots anar enlloc» pel risc de contagi de qualsevol virus i bacteri i això limita molt. Encara limita més si, com explica l'altra mare, Nerea Hermoso, tens dos fills més, una bessona i un de més gran. Quan un dels altres comença a tossir, explica «desapareix» de casa. Durant tot aquest temps han evitat fer activitats amb altres nens i portar-lo en espais amb risc.

Ara però, amb 13 mesos, el Derek ja està curat. L'equip de l'hospital Vall d'Hebron que l'ha tractat va explicar ahir el procés pel qual ha passat després de ser el primer nadó a qui se li detecta la immunodeficiència combinada greu al néixer, gràcies a haver incorporat aquesta malaltia a les 23 que ja es detectaven fins el 2017 a la prova del taló, el cribratge neonatal.