Les pacients de reproducció assistida reclamen, en una enquesta del primer estudi internacional sobre investigació en infertilitat, que les clíniques especialitzades indaguin més en els efectes secundaris dels tractaments farmacològics, els aspectes psicològics i l'impacte de la dieta.

Així ho ha constatat l'estudi pioner d'abast internacional del grup de clíniques de reproducció assistida Grup Eugin, dut a terme mitjançant una enquesta realitzada a 945 pacients, dones i homes, dels 12 centres que aquesta organització té a Espanya, Itàlia, Dinamarca, Colòmbia i el Brasil.

L'objectiu principal de la investigació, signada per 25 experts i realitzada en espanyol, anglès, francès, danès, portuguès i català, era «identificar quins temes relacionats amb la infertilitat i la reproducció assistida haurien d'investigar-se prioritàriament en funció de les preocupacions dels pacients», segons informa, en un comunicat, el Grup Eugin. «Aquest tipus d'estudis s'havia fet abans en altres camps de la medicina com les malalties cròniques o de risc vital com el càncer», explica l'entitat, que també subratlla que «és la primera vegada que es porta a terme en el camp de la infertilitat i la reproducció assistida».

Els investigadors van dividir l'enquesta en tres grans blocs: causes i prevenció de la infertilitat, tractaments i tècniques de reproducció assistida i aspectes psicològics, i van demanar als enquestats que formulessin les preguntes del seu interès a cadascun d'aquests blocs per a, posteriorment, extreure un «top ten».