El Gremi de Llibreters de Catalunya preveu que les vendes de llibres amb motiu del dia de Sant Jordi s'iniciïn aquest any durant la Setmana Santa, especialment a les zones més turístiques, tant de mar com de muntanya, i que la facturació s'incrementi fins a un 2 per cent respecte al 2018.

La presidenta del gremi, la gironina Maria Carme Ferrer, va considerar ahir que durant tota la Setmana Santa «estarem venent llibres, atès que molta gent que estarà fora de Barcelona o d'altres capitals i es trobi en llocs de muntanya i platja entrarà a les seves llibreries, amb la qual cosa Sant Jordi s'avançarà».

A la vegada, va sostenir que el mateix dia 23 d'abril, que aquest any cau just després del Dilluns de Pasqua, la gent «també comprarà», i sobre el fet que coincideixi amb la campanya de les eleccions generals, ha asseverat que creu «que aquest fet no ens afectarà, perquè es tracta de coses diferents».

D'una altra banda, com a exemple d'allò que es prepara fora de Barcelona abans del Dia del Llibre, Ferrer va recordar que a Vic, en el marc del Mercat del Ram, hi haurà escriptors signant llibres, cosa que també passarà a Girona Dissabte Sant, mentre que Dijous Sant a Torroella de Montgrí es prepararà un Berenar Literari, amb més d'un centenar d'autors.

Sobre les temàtiques que més es vendran, Ferrer va dir que ja s'està veient «un increment d'infantil i juvenil, així com de novel·la d'intriga, policíaca i històrica», sense voler entrar en els títols que podrien ser els més adquirits, perquè «no arriben al 8 per cent del total».

El president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, va recordar de la seva banda que aquest dia es poden trobar en les diferents parades dels carrers més de 50.000 títols de tots els gèneres, i que la facturació sol superar els 20 milions d'euros, amb vendes que se situen al voltant dels 1,5 milions d'exemplars.

Un altre fet que va destacar és que per Sant Jordi, l'únic dia en què es faran descomptes, s'inverteix la tendència de vendes de llibres en castellà i català, atès que, mentre que l'habitual durant l'any és que siguin a favor del castellà (d'un 70 i un 30 per cent, aproximadament), durant el Dia del Llibre, les vendes en català pugen fins al 68 per cent, i el 32 per cent restant són en castellà.

Vendes «minut a minut»

Una de les novetats d'aquesta edició, segons va anunciar el secretari del gremi, Marià Marín, és que, gràcies als acords amb la Universitat de Barcelona i la Universitat Internacional de Catalunya, hi haurà un «Dia del llibre minut a minut», amb l'objectiu de facilitar als mitjans de comunicació informació continuada al llarg del dia sobre el desenvolupament de la celebració.

El gremi, també, treballa per internacionalitzar la festa del llibre, i aquest any, aprofitant que Barcelona és la convidada d'honor en la Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires, ha contactat amb la Fundació El Llibre perquè es pugui exportar al país sud-americà.

La presidenta de la fundació, organitzadora de la fira, María Teresa Carbano, va assenyalar en una gravació audiovisual que els «encantaria» organitzar un Sant Jordi a l'Argentina, començant primer a la capital, la ciutat del món amb més llibreries per habitant, i continuant per Rosario.