Investigadors del Grup d'Oncologia Experimental del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), liderats pel doctor Mariano Barbacid, han aconseguit eliminar en un model experimental de ratolins l'adenocarcinoma ductal de pàncrees (ADP), una de les formes més agressives de tumor i quemés resistència presenta als tractaments actuals. La curació d'aquest càncer es limita pràcticament a aquells casos en els quals el tumor està localitzat i pot ser eliminat quirúrgicament, la qual cosa representa menys del 10 per cent dels pacients. A més, i malgrat els importants avanços que s'estan produint en el camp de la medicina personalitzada i la immunoteràpia, aquest tumor segueix tenint un mal pronòstic.

A Espanya segons l'Observatori del Càncer de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), una de les organitzacions que ha finançat el projecte liderat per Barbacid, es registren uns 8.000 casos anuals, la qual cosa representa el 2,2 per cent dels tumors masculins (2.129 casos) i el 2,7 per cent dels quals afecten les dones (1.750).

La incidència es pot considerar mitjana (taxa ajustada mundial el 2002: 6,6 nous casos/100.000 habitants/any en homes i 3,9 en dones), durant els anys 50 es va produir un ascens molt important, el qual continua en l'actualitat amb xifres que desvelen els alts índexs de mortalitat d'aquesta malaltia.

No obstant això, i malgrat aquestes dades, el cap del servei d'Oncologia de l'hospital Ramón y Cajal de Madrid i director de l'Institut Ramón y Cajal d'Investigació Sanitària (IRYCIS), Alfredo Carrato, va lamentar que només el dos per cent de la investigació es destini al càncer de pàncrees, cosa que considera «desproporcionada», més encara si es té en compte que el 95 per cent dels pacients mor.

A més, i encara que el càncer de pàncrees representa el 2,2 per cent de tots els nous casos de càncer, és ja la tercera causa de mort, només per darrere del càncer de pulmó i de còlon, superant la mortalitat del càncer de mama. De fet, es preveu que el 2030 l'ADP es converteixi en la segona causa de mort per sobre del càncer de còlon.