La Fundació Ferrer i Guàrdia va demanar ahir al Govern espanyol la finalització del Concordat amb la Santa Seu, durant la presentació del seu informe anual, que constata un augment progressiu de la secularització de la societat espanyola. L'informe, presentat a Barcelona, revela que vuit de cada deu matrimonis a Espanya són actualment civils, que el nombre de creients practicants ha caigut al 26,6% i que el nombre de persones que marquen únicament la casella de l'Església catòlica en la declaració de la renda ha baixat al 14,2%.

La vuitena edició d'aquest estudi fa «una radiografia de la laïcitat i la religiositat a Espanya», i reclama la «fi del Concordat amb la Santa Seu», va sostenir el vicepresident de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Vicenç Molina. L'informe de la fundació també va acompanyat d'un bloc d'articles dedicat a «alternatives per a l'emancipació des de l'àmbit de l'educació: com fomentar el pensament crític, les pedagogies que fomenten el lliure pensament i com combatre les fake news», va afegir Molina.

«L'informe mostra un canvi generacional, que va més enllà de fets puntuals, en l'evolució de la laïcitat a Espanya», va afirmar la directora de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Sílvia Luque, «encara que la secularització de la societat no va acompanyada de la revisió dels privilegis amb els quals compta l'església», va manifestar.

La religió perd terreny

L'any passat, «es va arribar al màxim històric de l'estat espanyol amb un 27% de persones que es declaraven atees, agnòstiques o simplement no creients», va explicar l'investigador de la Fundació Ferrer i Guàrdia i coautor de l'informe Josep Mañé. Els joves «es mantenen com el grup d'edat menys religiós, en les persones d'entre 18 i 24 anys gairebé un 50% es declara no creient, superant així el percentatge dels que es consideren religiosos».

Respecte als matrimonis, «destaca un augment considerable dels matrimonis civils, ja que prop d'un 80% dels matrimonis celebrats a Espanya no són religiosos, i destaquen els alts percentatges a Catalunya (90,9%), el País Basc (87,4%) i les Balears (86,8%)». L'altra tendència que creix són els fills nascuts fora del matrimoni», va explicar Mañé. «Segons les últimes xifres de l'any 2017, la xifra augmentaria fins al 46,8%, quan el 1990 només representava el 9,6%, percentatge que demostra la ruptura dels esquemes del model tradicional familiar».

En l'àmbit educatiu, durant el curs 2015-2016, «un 33% de l'alumnat de primària va cursar activitats alternatives a la religió, percentatge que augmenta fins al 46% en el cas dels estudiants d'ESO, cosa que demostra la tendència en auge que els estudiants cada vegada cursen menys l'assignatura de Religió», va concloure l'autor.

La Fundació Ferrer i Guàrdia també va denunciar el Concordat, coincidint amb el quaranta aniversari dels acords entre la Santa Seu i l'estat espanyol, tot considerant que encara manté privilegis en l'àmbit econòmic, educatiu i jurídic. «La laïcitat en cap cas és antireligiosa, sinó que és el respecte i la garantia per la igualtat entre tots els ciutadans independentment de la religió, pensament i opció de consciència», va expressar Luque.