Els experts estan detectant un lleuger increment d'uns tipus de meningococ més agressius (W i Y) que els ha obligat a replantejar-se l'estratègia de vacunació per cobrir aquests dos serotipus. Ho va destacar ahir la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron, la doctora Magda Campins, en una roda de premsa en el Curs d'Actualització de Vacunes de l'hospital.

El Ministeri de Sanitat va recomanar fa unes setmanes a les comunitats autònomes que substituïssin la vacuna de meningococ C en els adolescents de 12 anys per una de tetravalent (A, C, W i Y). Un altre debat sobre la taula és si els nois també s'haurien de vacunar del virus del papil·loma humà (VPH), amb una indicació específica per als que mantenen relacions homosexuals. Els experts també recomanen revisar el carnet de vacunes si s'ha de viatjar a països on s'han produït brots de xarampió, entre els quals d'Europa o els Estats Units.

Els tipus de meningococ més freqüents a l'estat espanyol en els últims anys eren el B i el C, que presenten una mortalitat d'aproximadament el 5%. Actualment els infants es vacunen de forma sistemàtica contra el tipus C de la meningitis i la infecció d'aquest serogrup està «ben controlada», apunta la doctora Campins. La temporada 2018-2019 es van registrar 16 infeccions a l'estat espanyol pel tipus C, mentre que en l'anterior se n'havien produït 22. Del tipus B, es van detectar 66 casos a l'Estat pel tipus B i, en l'anterior, se n'havien registrat 80.

Els tipus W i Y, la letalitat dels quals pot arribar al 20%, eren molt poc freqüents fins fa poc en el nostre entorn. Ara bé, en els últims tres o quatre anys, se n'ha registrat un increment, per exemple al Regne Unit i a Holanda, que ja han canviat l'estratègia de protecció vacunal del meningococ.

A l'estat espanyol, la temporada 2018-2019 es van produir 40 infeccions pel tipus W, mentre que en la temporada anterior hi havia hagut 30 casos. Del serogrup Y, se n'han registrat 31, mentre que en la temporada anterior, 24. Davant d'aquesta situació, els experts aposten per la necessitat d'incloure en el calendari una vacuna tetravalent que protegeixi contra els serogrups A, C, W i Y i debaten la necessitat o no d'incloure una vacuna monovalent per al tipus B, com ha fet el Regne Unit.

El Ministeri de Sanitat va publicar a mitjan març l'acord de la Comissió de Salut Pública per introduir la vacuna tetravalent davant del meningococ de forma sistemàtica en adolescents de 12 anys, en substitució de la vacuna actual pel tipus C. La substitució, segons recull l'acord, ha d'estar implementada el 2020. El canvi d'estratègia també inclou una vacunació de "rescat" de diverses cohorts d'adolescents i joves durant dos o tres anys per cobrir la població fins als 18 anys.