El premi ha quedat desert però s'ha concedit 3 acccèsits als compositors Anna Serra, de Santa Coloma de Farners; David Llorens, de Barcelona, i Xavier González, de Blanes. Aquesta resolució s'ha sabut a Masquefa el passat diumenge 7 d'abril durant el concert en què la cobla Montgrins va estrenar aquestes obres, en el marc del festival de música Masquefa sona bé.

El veredicte ha sigut per unanimitat i els tres membres del Jurat han considerat escaient repartir tres accèssits. Les obres guardonades han sigut Universos Paral·lels, d'Anna Serra; Eris, de David Llorens i Lament al mar, de Xavier González. Cadascun dels compositors ha obtingut una recompensa de 500 ?. Els membres del Jurat han sigut els reconeguts directors i compositors Josep Prats, Marcel Sabaté i Jesús Ventura.

Aquest premi de composició de música per a cobla l'impulsa la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Masquefa i compta amb la col·laboració de la Cobla Montgrins i l'organització del festival Masquefa sona bé. L'objectiu del premi és «promoure la composició i la interpretació de la música per a cobla». Enguany s'arriba a la 3a edició del premi, que anteriorment han guanyat Jordi Castellà i, ex aequo, Ramon Cardo amb Gerard Pastor.

La relació de la cobla-orquestra Montgrins amb Masquefa i aquest premi és fruit dels vincles entre ambdós ens des de l'estiu del 1947, quan la formació musical hi va actuar per la Festa Major. Des de llavors la relació s'ha mantingut i músics i vilatans han anat teixint lligams. Per aquesta raó, en el marc dels 70 anys de lligams es va crear aquest premi per tal d'incitar els músics a escriure i interpretar música per a cobla i al públic a escoltar-la.

Llibre de Lloret de mar

La Sala d'Actes de l'Ajuntament de Lloret de Mar ha acollit la presentació del llibre El Lloret festiu i la sardana, de Joan Domènech i Moner. El llibre vol plasmar tot el llegat sardanista de Lloret per «deixar constància i difondre el fet sardanista (i festiu) al nostre municipi», segons s'explica des de l'Ajuntament.

El volum consta de 568 pàgines amb fotografies a blanc i negre i consta de diversos capítols centrats en temes concrets. Així, el 1r és La sardana: antecedents a Lloret, i a continuació es desgranen d'altres aspectes com els aplecs d'ermita, les festes majors, les festes tradicionals, els cursets, els concursos de colles, les colles de Lloret, les cobles o els compositors de la població.

La 90a temporada sardanista, el 50è Aplec de la sardana i els 25 anys d'emissió del programa de sardanes de Nova Ràdio Lloret han sigut fites commemoratives que s'han celebrat amb poc marge de temps. Per això des de l'Ajuntament s'ha impulsat aquesta publicació.

Així, el consistori va encomanar la tasca a l'historiador i sardanista Joan Domènech i Moner, que ha estat un parell d'anys treballant en el projecte.

aplec de sils

Diumenge és l'Aplec de Sils, un dels més antics que se celebren. Sils en el decurs de l'any ofereix moltes audicions de sardanes que tenen el seu màxim exponent en l'Aplec, que es farà diumenge al Pavelló Municipal amb les cobles: Marinada, Mediterrània i Bisbal Jove.

En l'aplec d'aquet any la novetat és que totes las sardanes seran de 7 tirades i al matí se'n tocaran 15, i es farà el 20è concurs de colles improvisades amb premi per cada ballador, i el dinar de aplec. A la tarda es faran 27 sardanes, 3 d'obligades.

Aplec 5 claus L'Escala

Dilluns a llogaret de Cinc Claus de l'Escala se celebra el tradicional Aplec d'aquest lloc, un indret una mica apartat de la població que evoca la figura de l'escriptora escalenca Caterina Albert (Víctor Català). Com es costum se celebrarà un concurs d'arrossos i a la tarda una audició de sardanes.

D'altra banda, l'Escala acull el cicle de cants de taverna, amb sardanes incloses. Des dels passat dissabte 9 de febrer i fins el dissabte 29 de juny, cada mes hi haurà una sessió a diferents restaurants col·laboradors de la població. Porta per títol La Llongada. Sardanes a taverna i més... i l'impulsa l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu.

La propera cita serà el dissabte 20 d'abril, amb el grup Oreig de mar, de L'Escala. La seguirà el dissabte 11 de maig el duet La Taverna i s'acabarà el dissabte 29 de juny amb Tres de ronda.

Fins ara hi ha hagut les actuacions d'Els tranquils i d'Arjau. Els assistents poden intervenir en qualsevol moment i mostrar les seves dots musicals. A les actuacions s'hi canten tot tipus de peces musicals, típiques de taverna, com ara havaneres, valsets, ranxeres... i també sardanes. Aquesta demostració musical era molt habitual a l'Escala i el projecte pretén recuperar-ho, sense oblidar la música i lletres del nostre sector.