El rebuig a algunes vacunes, la interrupció de la vacunació o la demora a l'hora de posar-les són situacions que podrien afectar fins al 15% de la població de Barcelona, segons el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). Aquesta entitat ha publicat, en la seva col·lecció de «Quaderns de la bona praxi» el treball Vacunes. Importància i impacte sanitari de les immunitzacions.

L'estudi dona informació sobre la situació actual a Catalunya de les vacunes i insisteix que els metges i la resta de professionals sanitaris «són fonamentals per reforçar la percepció pública sobre la seguretat de les vacunes i els seus grans beneficis».

Segons els resultats d'una enquesta realitzada pel COMB l'any 2018, el percentatge de pacients radicalment contraris a la vacunació és inferior al 3%, un rebuig complet bastant infreqüent a Barcelona i a Catalunya en general.

Per contra, el rebuig a algunes vacunes, la demora a l'hora de posar-les, la interrupció de la vacunació i l'acceptació d'un número molt limitat de vacunes «són situacions més freqüents i algunes dades estimen que podria afectar fins el 15% de la població».

L'estudi indica que els dubtes o les reticències que algunes famílies manifesten en relació amb les vacunes del calendari vacunal i el seu conseqüent rebuig és un «fenomen recent, i també afecta la vacunació de l'adult». «Sempre hi ha hagut grupuscles minoritaris contraris a les vacunes, però la seva veu a la societat havia estat, fins ara, pràcticament inexistent», es precisa.

Amb les xarxes socials i altres canvis en la transmissió i valoració de la informació «és quan aquests grups han començat a tenir més visibilitat».

La preocupació per la seguretat de les vacunes és el principal factor identificat entre les famílies antivacunes i entre els reticents a la vacunació. «La circulació de notícies negatives a les xarxes socials juga un paper clau en la por de les famílies en relació amb la vacunació», es considera a l'estudi del Col·legi de Oficial de Metges.