Científics de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona han caracteritzat l'estructura d'un membre de la família de transportadors de L-aminoàcids (LAT, per les sigles en anglès). Mutacions en els transportadors de L-aminoàcids poden causar malalties molt diverses com l'autisme, pèrdua auditiva, cistinúria o lisinúria amb intolerància a proteïnes.

El treball, publicat a la revista Nature Communications, és una col·laboració entre l'IRB Barcelona, el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER), l'Instititut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC).

«Saber com els transportadors LAT reconeixen els aminoàcids que s'han d'introduir en la cèl·lula ens permet comprendre millor el seu funcionament i ens ajuda a desxifrar els defectes moleculars associats a diferents patologies per poder desenvolupar possibles tractaments», destaca Manuel Palacín, líder del laboratori de Transportadors d'Aminoàcids i Malaltia de l'IRB Barcelona.

Existeixen més de 50 transportadors d'aminoàcids diferents en les persones. Són els responsables de la incorporació d'aminoàcids en la cèl·lula i de regular el balanç d'aquestes molècules entre l'exterior i l'interior cel·lular.

L'estudi ha comptat amb el finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, La Fundació La Marató TV3, SIDRA Medicine (Qatar), CIBERER, la Generalitat de Catalunya i INSTRUCT-ERIC (European Strategy Forum on Research Infrastructures, ESFRI).