25 de abril de 2019
25.04.2019
Diari de Girona

L'IRB fa un nou pas per comprendre el transport dels aminoàcids

25.04.2019 | 01:20
L'IRB fa un nou pas per comprendre el transport dels aminoàcids

Científics de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona han caracteritzat l'estructura d'un membre de la família de transportadors de L-aminoàcids (LAT, per les sigles en anglès). Mutacions en els transportadors de L-aminoàcids poden causar malalties molt diverses com l'autisme, pèrdua auditiva, cistinúria o lisinúria amb intolerància a proteïnes.

El treball, publicat a la revista Nature Communications, és una col·laboració entre l'IRB Barcelona, el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER), l'Instititut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC).

«Saber com els transportadors LAT reconeixen els aminoàcids que s'han d'introduir en la cèl·lula ens permet comprendre millor el seu funcionament i ens ajuda a desxifrar els defectes moleculars associats a diferents patologies per poder desenvolupar possibles tractaments», destaca Manuel Palacín, líder del laboratori de Transportadors d'Aminoàcids i Malaltia de l'IRB Barcelona.

Existeixen més de 50 transportadors d'aminoàcids diferents en les persones. Són els responsables de la incorporació d'aminoàcids en la cèl·lula i de regular el balanç d'aquestes molècules entre l'exterior i l'interior cel·lular.

L'estudi ha comptat amb el finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, La Fundació La Marató TV3, SIDRA Medicine (Qatar), CIBERER, la Generalitat de Catalunya i INSTRUCT-ERIC (European Strategy Forum on Research Infrastructures, ESFRI).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook