La Fira Internacional del Llibre d'Artista i Edició Contemporània de Barcelona, ArtsLibris, celebra aquest cap de setmana el seu desè aniversari, amb un centenar d'expositors, l'ampliació d'activitats, i la reedició d'una de les icòniques postals de la col·lectiva nord-americana Guerrilla Girls. Fins avui, el públic podrà conèixer la proposta de la convocatòria anual dedicada al llibre d'artista i al fotollibre de més envergadura del sud d'Europa, segons que indiquen els seus organitzadors, a l'Arts Santa Mònica, el MACBA i la Fundació Antoni Tàpies. En aquesta desena edició, a més, s'amplien activitats amb una sessió especial dedicada a l'àmbit del cinema.

A la fira hi són presents editorials, antiquaris, llibreries, institucions, fotògrafs i artistes i el públic assistent tant pot participar en debats sobre col·leccionisme o producció editorial com adquirir publicacions. Entre el centenar d'expositors arribats de tot el món, amb representants del Brasil, Mèxic, l'Argentina i l'Equador, a més d'altres de Portugal, Grècia, Islàndia, el Líban, Egipte i Israel.

Potenciant el seu perfil més experimental, la fira en aquesta ocasió ha creat la «secció Estand.0», que, a preus molt econòmics, mostra projectes d'artistes, fotògrafs i editors de formats amb «perfils més arriscats i pràctiques menys convencionals». A la vegada, ha obert «Post.print», un espai dedicat a projectes d'edició en línia impulsats per col·lectius.

La fira ArtsLibris va néixer l'any 2009, sota l'impuls de la galerista i editora Rocío Santa Cruz, que és la directora de l'esdeveniment. El seu objectiu era convertir-se «en fòrum d'intercanvi, divulgació i venda de les publicacions d'artista contemporànies». Des d'aleshores, «el seu perfil s'ha especialitzat per orientar-se cap al llibre d'artista i el fotollibre, formats que des de principis de la dècada de l'any 2000 són objecte d'una intensa activitat editorial».