El musicòleg i compositor Lluís Albert i Rivas, nebot de Caterina Albert i molt vinculat a l'Escala; la Coral Capella de Santa Maria de Ripoll, en el seu 125è aniversari; Fundació ALTEM, amb seu a l'Alt Empordà; i la Fundació ASPRONIS, amb seus al Maresme i la Selva, seran els representants gironins distingits amb la Creu de Sant Jordi 2019 que atorga la Generalitat. Entre els premiats també s'hi troba, en la categoria d'entitats, el grup La Trinca, format per Josep Maria Mainat, Miquel Àngel Pascual i Toni Cruz, aquest últim nascut a la ciutat de Girona.

El Govern català ha acordat enguany premiar també el futbolista argentí del FC Barcelona Leo Messi i els expresidents del Parlament Ernest Benach, Núria de Gispert i Joan Rigol amb la Creu de Sant Jordi. Així ho va explicar la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. Sobre Leo Messi, la Generalitat destaca que és «reconegut com el millor futbolista de tots els temps» i que encarna «uns atributs socials tan primordials com la humilitat, l'honestedat, l'aprenentatge, la creativitat, el sentit d'equip i el respecte».

En total s'ha acordat concedir el guardó a 29 personalitats i 15 entitats, que pels seus mèrits han prestat serveis «destacats» a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural, segons l'acord. L'executiu també guardona, entre d'altres, l'esportista i excandidata d'ERC Núria Picas, i entitats com El Tempir, l'Ateneu de Tàrrega i la Federació Catalana d'Entitats Corals.

La resta de persones premiades amb la Creu de Sant Jordi són la presidenta de FIDEM, Joana Amat; la pedagoga Montserrat Andreu; l'impulsor de la llengua i la literatura romaneses a Catalunya Virgili Ani; el metge Carles Furriols; l'educadora Carme Giralt; l'empresari Josep González; la lingüista M. Carme Junyent; el dibuixant i dissenyador Lluís Juste de Nin; la mestra i activista Montserrat Juvanteny; el cantautor Biel Majoral; la mestra Núria Marín; l'activista social Mercè Otero; l'empresari Albert Peters; el dissenyador gràfic Josep Pla-Narbona; la mestra Núria Quadrada; el lingüista Joaquim Rafel; la filòloga Gemma Rigau; l'antropòloga Fina Rubio; l'arquitecta Benedetta Tagliabue; el biòleg Jaume Terradas; la llibretera Montserrat Úbeda; el polític eslovè i portaveu de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, Ivo Vajgl; i el fotògraf Antoni Vidal.

Pel que fa a les altres entitats que rebran la placa de la Creu de Sant Jordi són el Casal Catòlic de Sant Andreu de Palomar, l'Escola Universitària d'Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa, la Facultat de Nàutica de Barcelona, la Família i Benestar Social Fundació Privada, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, la Fundació Carles Salvador, la Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat de Rubí i la Fundació Privada ARED.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.