La nova col·lecció Bernat Metge Essencial, projecte editorial de La Casa dels Clàssics, recupera en català les grans obres de Grècia i Roma, un total de tretze volums de deu autors rellevants com Homer, Sòfocles, Eurípides, Plató, Aristòtil, Ciceró o Sèneca.

Juntament amb la creació del Festival Clàssics, aquest és el projecte més important de l'entitat i el seu objectiu és «reivindicar, actualitzar i fer accessibles a tota una nova generació de lectors els clàssics imprescindibles de Grècia i Roma».

Per al president de La Casa dels Clàssics, Raül Garrigasait, totes les obres que reeditaran «més enllà del moment en què van ser escrites, aconsegueixen interpel·lar, de formes diferents, els lectors de diverses èpoques». Les edicions han estat revisades i actualitzades perquè el seu llenguatge sigui el més pròxim possible al lector d'avui. Cada volum inclou una introducció nova i breu, escrita pels millors especialistes de cada temàtica, des de Jaume Pòrtulas, que firma la introducció d' Odissea, a Enric Iborra.