Després del judici celebrat al mes de novembre, el jutge ha sentenciat la «xicota» de Roberto Bolaño, Carmen Pérez de Vega, al pagament de 35.000 euros a la vídua i els dos fills de l'escriptor xilè resident a Blanes, que va morir el 2003 per una malaltia.

El diari La Vanguardia ha explicat que el jutge ha desestimat que Pérez de Vega cometés cap atemptat contra l'honor de la vídua i fills de l'autor de Los detectives salvajes, però en canvi sí que considera provat que va atemptar contra alguns aspectes de la intimitat familiar, per la qual cosa la condemna a pagar 35.000 euros, i la commina a no parlar públicament de la vida personal del novel·lista i la seva família.

La mateixa multa també la imposa el jutge a la periodista argentina Mónica Maristain, que va incloure el testimoni de Pérez de Vega al llibre El hijo de Mister Playa, sobre la vida de Bolaño.

Carolina López, esposa de Bolaño i mare de Lautaro i Alexandra, fills de l'escriptor, va demandar Pérez de Vega i li va demanar 250.000 euros per danys morals. La demandant demanava també 250.000 euros a la periodista argentina.

Les dues parts han discrepat de la sentència i han presentat recurs davant l'Audiència Provincial de Barcelona, de manera que el culebrot Bolaño tindrà continuïtat.

La Vanguardia assegura que, malgrat el reconeixement de la relació sentimental que Bolaño va mantenir els darrers sis anys de la seva vida amb Pérez de Vega, la sentència no tindrà efectes sobre l'herència de l'escriptor, ja que Carolina López, que estava casada amb ell, és la marmessora i hereva, i questa qüestió no estava en joc.

D'altra banda, Carolina López també ha presentat una demanda contra el crític i editor Ignacio Echevarría després que aquest publiqués dos articles l'any 2016 a la revista El Cultural, del diari El Mundo, i al diari El País, on qüestionava el canvi d'editorial que va fer saltar Bolaño d'Anagrama a Alfaguara.

Segons Echevarría, la vídua intenta suprimir determinats passatges de la vida de l'escriptor, concretament la relació amb Pérez de Vega, i també discrepava dels criteris d'edició dels escrits.

Bolaño es va establir el 1977 a Catalunya. Entre les seves obres destaca Estrella distante, Putas asesinas o 2666.