The dead don't die, una divertida comèdia satírica del cinema de zombis dirigida pel nord-americà Jim Jarmusch, va inaugurar ahir la 72a edició del Festival de Cinema de Canes. Jarmusch, acompanyat de bona part del seu extens equip artístic encapçalat per Bill Murray, Tilda Swinton i Adam Driver, entre d'altres, ha estat el primer dels 21 directors que presentaran els seus films a competició.

The dead don't die està ambientada a Centerville, una petita localitat dels Estats Units on mai passa res però on de sobte comencen a succeir estranys esdeveniments: els morts prenen vida i els policies locals interpretats per Murray, Driver i Chloe Sevigny han d'enfrontar-s'hi en una batalla per la supervivència farcida d'humor negre i moments molt divertits. The dead don't die arribarà a finals de juny al mercat espanyol.

El jurat d'aquesta 72a edició, presidit pel director mexicà Alejandro González Iñárritu va comparèixer ahir davant els mitjans abans de la cerimònia d'inauguració amb la voluntat de fer un viatge emocional col·lectiu. «No li vull dir jutjar. No m'agrada jutjar les pel·lícules. M'agrada impregnar-me d'elles», va assegurar Iñárritu.

Preguntat sobre com està canviant la forma de veure cinema, va diferenciar entre els conceptes de veure i mirar. «Mirar una pel·lícula és una experiència col·lectiva, que necessita unes determinades condicions, i en aquest sentit, el cinema gaudeix de molt bona salut. Però això pot coexistir amb altres hàbits associats a les noves plataformes tecnològiques. No són excloents», va dir. Amb Iñárritu, al jurat d'aquesta 72a edició de Canes hi ha entre altres Pawel Pawlikowski, Yorgos Lanthimos, Elle Fanning i Maimouna N'Diaye.