El director coreà Bong Joon-ho va fer història ahir convertint-se en el primer director de Corea del Sud a guanyar la Palma d'Or de Canes, per la seva pel·lícula Parasite. Per segon cop consecutiu, Canes premia amb el seu màxim guardó un film asiàtic, després d' Un asunto de familia, del japonès Hirokazu Kore-Eda, l'any passat.

Parasite encapçalava la majoria de rànquings de la crítica. La pel·lícula explica, amb constants pinzellades d'humor negre, un ritme endimoniat i moltes dosis de crítica social, l'implacable ascens social d'una família de classe baixa.

Per altra part, Antonio Banderas ha estat un dels grans protagonistes amb el premi al millor actor per la seva interpretació a Dolor y gloria, de Pedro Almodóvar. És el guardó més important en tota la carrera de l'actor malagueny, emocionat i eufòric quan va pujar a recollir el seu diploma durant la cerimònia de clausura.

Banderas va dedicar el premi a Almodóvar, al qual va qualificar de «mentor i amic». El director manxec es queda novament sense la preuada Palma d'Or, que se li ha resistit durant tota la seva carrera.

El premi a la millor actriu ha estat per la britànica Emily Beecham, protagonista de Little Joe, el film futurista de l'austríaca Jessica Hausner.

Pel que fa a la resta del palmarès, n'han quedat fora Tarantino, Bellocchio i Malick, que sonaven amb força per tenir premis. La gran sorpresa ha estat el Grand Prix, segon premi en importància del festival, obtingut per la jove senegalesa Mati Diop per la seva primera pel·lícula Atlantique.

El jurat ha premiat una altra directora, la francesa Céline Sciamma, amb el premi al millor guió per Portrait de la jeune fille en feu. El premi al millor director és per als germans Dardenne -realitzadors de Le jeune Ahmed-, el premi del jurat ex-aequo per a la francesa Les misérables i la brasilera Bacurau, i una menció especial per al palestí Elia Suleiman, director d' It must be heaven.