El dissabte 18 de maig, a Madrid, el cardenal Angelo Becciu, prefecte de la Congregació de la Causa dels Sants, va proclamar, en nom del papa Francesc, la Beatificació de Guadalupe Ortiz de Landázuri. Va néixer a Madrid l'any 1916, quan va acabar la Primera Guerra Mundial. No conec un segle amb tants de morts. Filla d'una família de classe mitja de la capital, Guadalupe va passejar el seu garbo, l'agudesa del seu esperit i l'espontaneïtat del seu cor poc abans de la Guerra Civil.

En aquell temps, poques dones estaven matriculades als centres superiors d'ensenyament. Guadalupe va acabar la seva llicenciatura en Química als anys 40. Les necessitats econòmiques de la família la van fer decidir a explicar Física i Química al Col·legi de les Irlandeses de Madrid. Cobrava 450 pessetes al mes. Un esdeveniment capital en la seva vida va ser conèixer el Fundador de l'Opus Dei. La iniciativa de Déu es va concretar en una vocació que la comprometia a buscar Déu apassionadament, sense fressa, i a través del treball professional que ja exercia.

La química va ser l'eix d'aquesta professionalitat. Però la va exercir al ritme de les seves obligacions concretes rebudes de sant Josepmaria. Però un doctorat de Química arrossegat amb garbo, amb eficàcia, amb alegria, amb presència de Déu, amb un amor potent i delicat per a totes aquelles persones a qui havia d'ensenyar a treballar i a santificar-se treballant.

El doctorat en Química -en aquell temps com una excepció-, el va diluir en la base de la seva professió. El seu treball s'expressava a través d'una presència de Déu profunda. El treball en si, i les formes de dur-lo a terme, constituïa l'eix de la seva pregària, del seu apostolat, del seu servei humil i somrient a la persona que tenia al davant. La resta, el miracle de la seva fidelitat a l'esperit de l'Opus Dei, formava una sola peça. La mirada de Déu i la seva mirada formaven una unitat, la seva oració permanent i la seva vida eucarística, xopes d'humilitat i d'esperit de servei, bullien en el cor d'una dona que ha estat estretament fidel al pensament espiritual de sant Josepmaria.