El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí acull l'exposició Nusos Mariners, produïda pel Museu de la Pesca de Palamós. L'exposició, que restarà oberta fins el 15 d'agost, descobreix de forma pedagògica els 20 nusos més habituals per a la gent de mar, tot explicant el seu ús, la història o les anècdotes relacionades amb cada un d'ells. A més, l'exposició repta el visitant a demostrar la seva perícia en l'elaboració de nusos. Al costat de l'explicació de cada nus, pas a pas, un cap solt convida a intentar replicar-lo, tot posant de manifest que hi ha nusos senzills i nusos difícils.

Per a aquesta mostra s'han inventariat centenars de nusos i milers de variants. Perquè un nus pot ser molt senzill o extremament complex, permanent o temporal, fix o corredís, fins i tot ser la suma de diversos nusos alhora, però cada nus ha de complir el propòsit per al qual està pensat, de forma senzilla i pràctica.

L'exposició treu a la llum els 20 nusos més habituals per a la gent de mar. Mitjançant uns plafons amb la reproducció dels 20 nusos a grans dimensions permeten conèixer l'ús, la història o les anècdotes relacionades amb cada un d'ells, des de la gassa de mà al barrilet, passant per la volta d'escota, l'entolladura o el nus de pardal. S'acompanyen d'una introducció als caps, els materials i la seva fabricació.

Al costat de l'explicació de cada nus, pas a pas, un cap solt convida a intentar replicar-lo, tot posant de manifest que hi ha nusos senzills i nusos difícils.

Tallers familiars

Amb motiu d'aquesta mostra el Museu de la Mediterrània organitza uns tallers familiars d'elaboració de nusos mariners complementaris a l'exposició. Concretament hi haurà 3 sessions els dies 5 i 26 de juliol i 7 d'agost, a les 7 de la tarda. Aquesta activitat vol descobrir als participants la cultura dels nusos més populars.