L'ordre dels claretians ha acordat crear, a partir de l'any vinent, la nova província claretiana de Sant Pau, que estarà integrada per les comunitats de Catalunya, Euskadi, França i Itàlia. El seu responsable serà l'actual provincial de Catalunya, el monjo sabadellenc Ricard Costa-Jussà, i el nou govern provincial estarà integrat per un membre de cadascuna de les províncies actuals: Rafael Gómez, d'Euskadi; Raymundo Adormeo Serdon, de França; Renato Caprioli, d'Itàlia i el gironí Josep Codina, representant de Catalunya. La nova seu del govern provincial, que serà efectiu a partir de l'1 de gener de 2020, se situarà a Barcelona.

El Capítol General dels Missioners Claretians va aprovar l'any 2009 culminar un procés de reestructuració de l'organització territorial dels claretians a Europa per impulsar la seva missió. Durant aquest temps, expliquen, han fet un procés de reflexió i treball conjunt «per valorar la millor resposta a les noves necessitats i situació del continent europeu». Fruit d'aquesta reflexió, el 2015 els organismes claretians de Catalunya, Euskadi, França i Itàlia van iniciar un procés conjunt que ara culmina amb la creació de la nova província de Sant Pau.

El procés de creació d'una nova província preveia que el primer govern provincial fos nomenat pel Superior General dels Missioners Claretians, i després d'un sondeig a tots els claretians dels organismes implicats, el màxim responsable de l'ordre, Mathew Vattamattam, ha nomenat el pare Ricard Costa-Jussà (Sabadell, 1967) primer provincial de la província de Sant Pau, nomenament que serà efectiu l'1 de gener del 2020.

Des del 2015 fins ara s'han celebrat ja diverses reuions de treball dels provincials, durant les quals han elaborat el document conjunt «Cap a un projecte de vida i missió», que recull els principis i objectius que orientaran la vida i missió de la nova província. El document marca com a prioritats la dimensió missionera, la dmensió comunitària i el diàleg.