El Govern de Catalunya va aprovar ahir l'avantprojecte de llei de ciència, que estableix «un marc jurídic estable» per «construir una societat del coneixement basada en la investigació i la innovació».

Després d'haver donat llum verda a la seva memòria preliminar, l'Executiu va informar en un comunicat que la legislació té l'objectiu de «configurar el marc d'ordenació del sistema català d'Investigació, Desenvolupament i Innovació per consolidar la ciència com a element estructural del país».

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va afirmar, en una trobada amb els mitjans, que la ciència ha de ser prioritat perquè «en aquesta nova economia, el coneixement és la clau per a la competitivitat».

La llei vol afermar Catalunya com a «pol científic de referència internacional» i proveir el seu sistema d'investigació amb «les eines jurídiques necessàries per afrontar els reptes globals».

Entre les principals implicacions de la iniciativa legal destaca «la definició de polítiques de personal que garanteixin les condicions adequades de treball dels professionals de la ciència», així com facilitar la «mobilitat a través de processos de formació, consolidació, captació, retenció i retorn del talent».

L'avantprojecte també advoca per avançar cap a un nou model de finançament publicoprivada amb «més implicació del món empresarial i noves fórmules de mecenatge».

Així, es proposa un finançament públic «sostingut en la mitjana de la Unió Europea», amb un «increment de la participació del sector privat, en la línia dels països més avançats de l'entorn científic de referència de Catalunya».

D'aquesta forma, es busca millorar «el reconeixement del sistema català d'R+D+i a l'exterior», a la vegada que «afavorir la participació activa de la ciutadania en les polítiques públiques» i «fomentar les vocacions científiques».

D'altra banda, la legislació preveu la creació de dos nous organismes: el Consell d'Investigació de Catalunya (CORECAT) i el Consell del Mecenatge en R+D+i.

El primer funcionarà com a òrgan de reflexió i assessorament de la Generalitat, així com instrument de participació activa de la comunitat científica i social en les polítiques públiques relacionades amb aquest àmbit.

De la seva banda, el Consell de Mecenatge incidirà en la implicació privada en el finançament científic, assessorant el Govern i formulant mesures prioritàries de mecenatge i actualitzacions a les polítiques vigents.

La llei de ciència està en la línia del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, l'acord entre els àmbits de l'educació superior, la investigació, la innovació i l'economia productiva catalanes per «impulsar una estratègia compartida» amb vista a «la Catalunya del futur».

El director general d'Investigació, Joan Gómez, va assegurar que, per ara, el concepte de la llei «té l'aprovació de tots els partits polítics» i es mantindrà independentment de qui governi.

Amb l'aprovació de la memòria preliminar, el Departament d'Empresa i Coneixement pretén tenir el projecte preparat per presentar-lo al Parlament el mes de novembre d'aquest mateix any.