La revista diocesana del Bisbat de Girona, El Senyal, ha arribat, aquest mes de juliol, al seu número 200. Nascuda l'any 1999 a partir d'una resolució de la segona Jornada Diocesana de Pastoral, i amb un ampli consens del Consell Pastoral Diocesà, la revista s'ha mantingut gràcies al suport de les parròquies, subscriptors i anunciants.

Dirigida per mossèn Josep Casellas, El Senyal respon a la voluntat de donar a conèixer l'actualitat diocesana des dels àmbits parroquials, les diferents delegacions, moviments i associacions, centres d'ensenyament i organismes d'acció social. També des de les seves pàgines s'ha fet un seguiment informatiu de la vida de l'Església catalana i universal, sense oblidar els esdeveniments polítics de casa nostra.

La portada d'aquest número 200 és una aquarel·la que sintetitza el rostre i el gest de benedicció de Jesús, obra de l'artista gironí Domènec Fita.

Aquest número tan especial inclou un recull de la llarga història de la revista, juntament amb un homenatge a tots els absents i agraïments als col·laboradors que fan possible l'existència d' El Senyal. A més, també s'hi poden consultar les dues entrevistes als directors dels dos portals informatius catòlics de referència, Catalunya Religió i Flama.info.

Altres informacions d'interès que s'hi poden trobar en aquest 200è número són entrevistes a fons a Mons. Salvador Giménez Valls, president de la SIMCO; Xavier Grasset, director del programa informatiu Més 324, i també a Mn. Esteve Puig, que porta 62 anys dedicant-se a la pastoral parroquial del Perú.

Com sempre, la revista dedica algunes pàgines a l'actualitat diocenasa, amb una notícia acompanyada amb fotografies de l'entrada del nou arquebisbe de Tarragona o de la Jornada diocesana de preveres i diaques, on es va parlar de l'acompanyament pastoral al final de la vida.

El diàleg interreligiós d'aquesta edició tracta l'Església catòlica i les religions, en una reflexió de la Conferència Episcopal Espanyola. El «Motu proprio» del papa Francesc parla de la importància de protegir als menors i a les persones vulnerables dels abusos sexuals i recorda que «els delictes d'abús sexual ofenen Nostre Senyor, causen danys físics, psicològics i espirituals a les víctimes i perjudiquen la comunitat dels fidels».

Per altra banda, Mossèn Salvador Batalla ofereix un article d'opinió del valor de les vacances, Mariàngels Forné de les formes de comunicar de Jesús, i per últim Víctor Gay sobre la responsabilitat en el trànsit.

El Senyal, publicada mensualment, ja carrega 20 anys a l'esquena. Tal com assegura Mossèn Josep Casellas, director d' El Senyal, «els 200 números són un motiu de celebració i porten a mirar cap al futur». Afegeix que «en la mesura que El Senyal sigui una eina útil i convenient per a l'exercici del dret i el deure i que ajudi a valorar l'actualitat amb criteri cristià, caldrà anar trobant la manera de donar-li continuïtat tot millorant-ne els continguts i renovant-ne el disseny». Casellas acaba donant les gràcies a Déu per ajudar-los a arribar fins aquí, i li demana que no els falti suport per seguir endavant.