Els rectors de la vuit universitats públiques catalanes es van reunir ahir amb el President de la Generalitat, Quim Torra, i amb la consellera d'Empresa i Coneixement, Angels Chacón, per traslladar-los la situació del sistema universitari català.

A la reunió hi van assistir el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias; Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix; Universitat Politècnica de Catalunya, Francesc Torres; Universitat Pompeu Fabra, Jaume Casals; Universitat de Lleida, Jaume Puy; Universitat Rovira i Virgili, Maria José Figueres; Universitat Oberta de Catalunya, Josep A. Planell, i el vicerector de projectes estratègics de la Universitat de Girona, Joan Calbó, segons la Generalitat.

Malgrat que no han transcendit els eixos del reunió de treball d'aquest dimecres, els rectors de les universitats públiques catalanes van reclamar repetidament millor finançament i més reconeixement polític per al sistema públic d'educació superior.

A final del mes de juny passat, en una acció conjunta, els rectors de les vuit universitats públiques catalanes van urgir el Govern a adoptar «un compromís pressupostari per fer front a la greu situació financera» d'aquests centres i a desenvolupar un marc legislatiu que afavoreixi l'autonomia universitària.

Els màxims representants de les universitats públiques catalanes, unides en el marc de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), van reclamar amb urgència que la Generalitat «assumeixi que les universitats públiques són una prioritat per al futur del país».

L'ACUP va reclamar que el Govern «prengui decisions efectives per dur a terme una millora immediata del finançament públic de les universitats que permeti revertir la situació econòmica en què es troben» i van exigir una «voluntat política que aposti per la formació universitària».

A la reunió d'ahir també hi van assistir la secretària general d'Economia, Natalia Mas, i el secretari d'Universitats i Investigació, Xavier Grau.