El mes d'octubre vinent farà 55 anys que una quarantena de seminaristes van començar el seu curs acadèmic al Seminari de Girona. El llibre Els Primaris del curs 64-65 al Seminari de Girona recull els records i les experiències que van viure una divuitena d'ara exseminaristes, durant els cinc anys que van estar fent el seu dia a dia a «la Casa Gran», tal com anomenaven ells el seminari gironí.

El llibre va començar a gestar-se el 18 de juny del 2016, durant la primera trobada d'exseminaristes del curs 64-65. Tal com expliquen els mateixos autors del llibre, la idea de crear aquest recull d'experiències va sorgir com «una idea esbojarrada», relata Josep M. Sabadí en un dels fragments del llibre.

Vida al seminari

Segons els records d'un dels exseminaristes, l'entrada d'aquesta colla de nens d'entre 10 i 12 anys al Seminari de Girona va ser el 4 d'octubre i, tot i que alguns en van sortir abans, el curs va finalitzar el 1969. Expliquen que en aquells temps es va viure una crisi vocacional en què la societat en general es va replantejar la figura del capellà. Potser per aquesta raó només van ser quatre els que finalment van arribar a ser capellans.

Els de la generació que va entrar al seminari l'any 64 van ser els primers a notar els canvis del segon Concili Vaticà: «Alguns dels hàbits consuetudinaris del Seminari van variar força i van representar unes modificacions importants en la formació dels futurs clergues», relaten els afectats. Alguns d'aquests canvis van ser no portar la sotana negra ni la faixa vermella, «típica dels seminaristes d'aleshores» i passar a fer les misses del llatí al català.

La segona part del llibre dona veu als divuit protagonistes de la història, residents a poblacions com Cassà de la Selva, Girona, Banyoles, Lloret de Mar, Salt o Vidreres. El llibre finalitza amb un recull d'anècdotes viscudes entre les quatre parets del seminari. Sense cap mena de dubte és un llibre que fa endinsar-te i sentir-te partícip de les aventures i vivències d'aquest grup de nens que es van formar al Seminari de Girona.