Els boscos tropicals estan perdent la seva capacitat d'emmagatzemar carboni, segons un estudi internacional dirigit pel Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB-CSIC), que ha analitzat amb un nou mètode els fluxes de carboni dels boscos tropicals entre 2010 i 2017. El carboni fixat pels boscos tropicals redueix la quantitat de CO2 de l'atmosfera i impedeix un major escalfament del planeta, però l'estudi, publicat a la revista Nature Plants, ha revelat que la quantitat de carboni emesa va ser la mateixa que l'emmagatzemada als boscos tropicals entre 2010 i 2017, la qual cosa neutralitza la seva capacitat com a embornal.

Segons ha explicat el científic del CSIC en el CREAF Josep Peñuelas, que ha dirigit el treball, la sequera i la desforestació s'apunten com dues de les causes del fenomen, descobert amb l'aplicació, per primera vegada, de microones passives de banda L per mesurar de forma més fiable les reserves i els fluxes de carboni als boscos. La pèrdua del seu paper com a embornal de carboni suposa que les regions tropicals es tornen neutrals en el cicle del carboni (és a dir, emmagatzemen tant com emeten), un canvi que, segons Peñuelas, pot fer que en un futur es converteixin en fonts de carboni cap a l'atmosfera i una contribució més a l'escalfament.

La quantificació de la distribució i dinàmica del carboni emmagatzemat en els sòls i plantes encara és un camp incipient i les dades actuals són poc fiables, per això l'estudi proposa aplicar les microones passives de banda L de baixa freqüència perquè tenen una sensibilitat superior.